Gătește Salată de cartofi cu păstrăv și leurdă
Timp de preparare
30 min
Nivel
mediu
Porții
4

Ingrediente
- Pentru salată:
- 500 g cartofi (ideali: roșii, albi sau noi)
- 2 fileuri de păstrăv proaspăt (sau un păstrăv întreg, eviscerat și curățat)
- 1 mână mare de leurdă proaspătă
- Ulei de măsline
- Sare, piper
- Opțional: 1 ceapă verde, câteva ridichi, mărar sau pătrunjel verde.
- Pentru sosul de lămâie:
- 3 linguri ulei de măsline extravirgin
- Zeama de la ½ – 1 lămâie, după gust
- 1 linguriță muștar Dijon
- ½ linguriță miere (sau sirop de arțar, opțional)
- Coaja rasă de la ½ lămâie (pentru aromă)
- Sare, piper proaspăt măcinat.
Mod de preparare
Mai întâi fierbe cartofii în coajă, în apă cu sare, până sunt fragezi dar nu sfărâmicioși. Lasă-i să se răcească ușor, curăță-i și taie-i în bucăți mari.
Între timp pregătește păstrăvul. Dacă e întreg, asezonează-l cu sare, piper și puțin ulei. Poți adăuga și o crenguță de rozmarin sau felii de lămâie în interior.
Gătește-l pe grătar, grill sau tigaie grill, până când pielea devine crocantă și carnea se desprinde ușor de pe oase. Lasă-l să se răcorească, apoi îndepărtează cu grijă oasele și desfăa-l în bucăți mari.
Taie leurda în fâșii sau rupe frunzele cu mâna dacă sunt fragede. O poți folosi și întreagă, dacă sunt mici și proaspete.
Prepară sosul de lămâie. Amestecă bine uleiul, zeama de lămâie, muștarul, mierea, coaja rasă de lămâie, sare și piper. Bate totul cu un tel mic sau furculiță până se omogenizează într-o emulsie ușoară și lucioasă.
Asamblează delicioasa salată de cartofi cu păstrăv și leurdă
Într-un bol mare, pune cartofii, păstrăvul desfăcut, leurda și ceapă verde (dacă folosești).
Toarnă sosul deasupra și amestecă delicat, fără să zdrobești ingredientele.
Gustă și ajustează sare, piper sau zeamă de lămâie, după preferință.
Spor și poftă bună!
COMENTARII