Gătește Salată de vinete cu iaurt și usturoi
Timp de preparare
30 min
Nivel
ușor
Porții
12

Ingrediente
- 3 vinete mari, coapte și bine scurse
- 200 g iaurt grecesc (sau iaurt gras, cremos)
- 2-3 căței de usturoi, pisați fin
- 2 linguri ulei de măsline extravirgin
- sare, după gust
- zeama de la ½ lămâie (opțional, pentru prospețime)
- câteva frunze de pătrunjel sau mărar, pentru decor.
Mod de preparare
Vinetele se coc pe flacără directă, pe grătar sau la cuptor, până când coaja devine arsă și pulpa moale. Coacerea pe foc direct le conferă un gust afumat intens, care dă personalitate salatei.
După coacere, se lasă la răcit într-o strecurătoare, pentru a se scurge lichidul amărui.
Se curăță de coajă și se toacă pulpa mărunt cu un cuțit de lemn sau plastic (nu metalic, pentru a evita oxidarea și gustul amărui).
Vinetele tocate se pun într-un castron, se adaugă iaurtul grecesc și usturoiul pisat.
Se încorporează uleiul de măsline treptat, amestecând ușor, până când salata devine cremoasă și fină.
Se potrivește de sare și, dacă se dorește, se adaugă puțină zeamă de lămâie pentru un plus de prospețime.
Delicioasa salată de vinete cu iaurt și usturoi se transferă într-un bol, se netezește cu lingura și se decorează cu pătrunjel sau mărar tocat, ori câteva picături de ulei de măsline.
Se servește rece, alături de pâine prăjită, lipii calde sau chiar ca sos lângă friptură ori pește la grătar.
Spor și poftă bună!
COMENTARII