Gătește Sos de roșii concentrat pentru iarnă
Timp de preparare
60 min
Nivel
ușor
Porții
6
Ingrediente
- 3 kg roșii coapte
- 30 gr sare pentru murături, neiodată
- 1 ceapă
- 3 căței de usturoi
- 3 lingurițe cu cimbru uscat și măcinat
- 1/2 linguriță cu piper măcinat
- 1 lingură de ulei de floarea soarelui
- Opțional, 1 ardei iute
Mod de preparare
Mai întâi spălăm bine roșiile, le ștergem și le tocăm în cuburi. Le lăsăm într-un bol până când pregătim celelalte ingrediente.
Curățăm ceapa și usturoiul și le tocăm mărunt.
Punem o tigaie cu uleiul la încins și călim ceapa și usturoiul, amestecând continuu pentru a nu se arde. le călim doar până când se pătrund ușor.
Trecem roșiile prin separatorul de semințe și punem sucul de roșii într-o cratiță, împreună cu ceapa și usturoiul călite în ulei.
Punem cratița la foc mediu pentru început, iar când sosul de roșii începe să fiarbă adăugăm sarea, cimbrul și piperul. Micșorăm intensitatea focului la minim și fierbem sosul de roșii pentru 40-45 de minute, până când se reduce și devine consistent.
Pentru un plus de gust picant putem adăuga și un ardei iute trecut prin mașina de tocat.
Sterilizăm sticle sau borcane și punem sosul fierbinte în ele. Le învelim cu o pătură și le lăsăm să se răcească lent, ceea ce le va asigura o conservare sigură.
Apoi le etichetăm și le trecem în cămară.
COMENTARII