Conserve

Sos de roșii concentrat pentru iarnă

Dacă tot s-au copt roșiile de grădină, este timpul să preparăm câteva rețete de conserve din ele. Una dintre acestea este o rețetă de sos de roșii concentrat pentru iarnă.

Este un sos aromat cu usturoi și cimbru, forte bun mai târziu pentru a-l include în diferite mâncăruri.

Mai găsiți pe blog o rețetă asemănătoare de sos de roșii pentru paste și pizza. Este perfect mai târziu când nu mai găsim roșii de grădină pe piață. Doar desfacem borcanul, încălzim conținutul și îl adăugăm la paste. Sau, ungem cu el blaturile de pizza, de tarte sărate.

Dar cea mai simplă și utilă rețetă de conservă de roșii este rețeta de suc de roșii pentru iarnă. Este o rețetă simplă pe care o folosim mai târziu atât la supe și ciorbe, cât și la garnituri și sosuri.

Nu ne lipsesc din cămară nici roșiile întregi la borcan, nici roșiile cherry conservate în suc de roșii.

Sunt foarte multe rețete de conserve din roșii pe care le putem prepara.

Cum se prepară rețeta de sos de roșii concentrat pentru iarnă

Rețeta de față se prepară din roșii fierte cu puțin ulei în care călim o ceapă și trei căței de usturoi. Ca și aromă folosim cimbrul care se potrivește la  multe mâncăruri. Alegem roșii coapte pentru acest sos, și le separăm de semințe înainte de a le fierbe.

Fierbem sosul până când devine consistent, cu textura între un sos clasic și bulionul clasic de roșii.

Dacă sunteți în căutare de rețete de conserve din roșii, descoperiți pe blog mai multe astfel de rețete.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de sos de roșii concentrat pentru iarnă.

Sticlă cu sos de roșii alături de roșii, usturoi și ardei iute

Gătește Sos de roșii concentrat pentru iarnă

Timp de preparare

60 min

Nivel

ușor

Porții

6

Sticle cu sos de roșii pentru iarnă

Ingrediente

  • 3 kg roșii coapte
  • 30 gr sare pentru murături, neiodată
  • 1 ceapă
  • 3 căței de usturoi
  • 3 lingurițe cu cimbru uscat și măcinat
  • 1/2 linguriță cu piper măcinat
  • 1 lingură de ulei de floarea soarelui
  • Opțional, 1 ardei iute

Mod de preparare

Mai întâi spălăm bine roșiile, le ștergem și le tocăm în cuburi.  Le lăsăm într-un bol până când pregătim celelalte ingrediente.

Curățăm ceapa și usturoiul și le tocăm mărunt.

Punem o tigaie cu uleiul la încins și călim ceapa și usturoiul, amestecând continuu pentru a nu se arde. le călim doar până când se pătrund ușor.

Trecem roșiile prin separatorul de semințe și punem sucul de roșii într-o cratiță, împreună cu ceapa și usturoiul călite în ulei.

Punem cratița la foc mediu pentru început, iar când sosul de roșii începe să fiarbă adăugăm sarea, cimbrul și piperul. Micșorăm intensitatea focului la minim și fierbem sosul de roșii pentru 40-45 de minute, până când se reduce și devine consistent.

Pentru un plus de gust picant putem adăuga și un ardei iute trecut prin mașina de tocat.

Sterilizăm sticle sau borcane și punem sosul fierbinte în ele. Le învelim cu o pătură și le lăsăm să se răcească lent, ceea ce le va asigura o conservare sigură.

Apoi le etichetăm și le trecem în cămară.