Paste / Orez

Spaghete cu dovleac și șuncă afumată

Dacă v-ați propus să includeți dovleacul cât mai des în alimentație, poate vă inspiră și rețeta de spaghete cu dovleac și șuncă afumată. Nu necesită multe ingrediente, iar mâncarea iese gustoasă și foarte sățioasă.

Dovleacul este una dintre vedetele de pe tarabele din piață, toamna, dar și din bucătăria și casa noastră. Ne bucurăm de formele lui speciale, de gust și aromă, dar și de multiplele beneficii pentru sănătate.

Dovleacul conține, vitamine și minerale precum: vitamina A, vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E și K, zinc, sodiu, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, seleniu, mangan și fier. Mai conține și luteină și beta-caroten, dar este foarte bogat și în acizi grași esențiali Omega 3 și Omega 6. Este bogat și în proteine și fibre și foarte sărac în calorii.

Acestea sunt o parte dintre motivele de a consuma dovleac cât mai des în această perioadă.

Cea mai populară rețetă este rețeta de dovleac copt. Toată lumea știe să o prepare, iar apoi, din dovleac copt se mai pot prepara și alte delicii culinare.

Un exemplu îl puteți descoperi la rețeta de supă cremă de dovleac copt, cu legume coapte. Este una dintre rețetele pe care o preparăm de cum apar dovlecii pe piață

Ce ingrediente folosim pentru rețeta de spaghete cu dovleac și șuncă afumată

Pe lângă cele trei ingrediente menționate în titlul rețetei, mai folosim și ceapă, ulei pentru prăjit, condimente, dar și alune sau nuci și semințe de dovleac coapte.

Spaghetele le preparăm în modul clasic, iar pe celelalte ingrediente le preparăm împreună la tigaie. Este o rețetă foarte ușoară pe care o poate adapta fiecare după propriul gust. Aceeași rețetă o putem prepara și cu gutui în locul dovleacului. Și gutuile fac parte din ingredientele vedetă ale toamnei și au un gust delicios și o aromă deosebită.

Găsiți pe blog și o rețetă de pui cu gutui și ceapă caramelizată, foarte gustoasă și hrănitoare.

Dar mai găsiți și alte rețete interesante, atât cu dovleac cât și cu gutui, de unde vă puteți inspira.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de spaghete cu dovleac și șuncă afumată.

Tigaie cu spaghete cu dovleac și șuncă afumată

Gătește Spaghete cu dovleac și șuncă afumată

Timp de preparare

40 min

Nivel

ușor

Porții

6

Spaghete cu dovleac și șuncă afumată în farfurie

Ingrediente

  • 500 gr miez de dovleac turcesc sau plăcintar
  • 1 ceapă
  • 300 gr șuncă afumată
  • sare și piper după gust
  • 2-3 linguri de ulei
  • 400 gr spaghete
  • apă și sare pentru fiert
  • alune și semințe de dovleac pentru decor.

Mod de preparare

Mai întâi vom curăța dovleacul și îl tăiem în cuburi mici. Apoi curățăm ceapa și o tocăm mărunt. Tocăm în cuburi mici și jumătate din cantitatea de șuncă, iar restul o feliem subțire.

Punem o oală cu 2 litri de apă la fiert și adăugăm o linguriță de sare. Când apa începe să fiarbă adăugăm spaghetele. Le lăsăm să fiarbă conform instrucțiunilor de pe pachet.

În același timp, punem uleiul într-o tigaie la încins și adăugăm cuburile de șuncă și ceapa. Le amestecăm bine prin ulei pentru o preparare uniformă. Când ceapa devine sticloasă și cuburile de șuncă sunt rumenite, adăugăm cuburile de dovleac. Le amestecăm bine prin tigaie pentru a se întrepătrunde cu gusturile celorlalte ingrediente. Le mai stropim ușor cu puțină apă de la paste, pentru a le ajuta să se pătrundă și să-și degaje aroma în tigaie.

Când pastele sunt fierte și cuburile de dovleac pătrunse, scurgem pastele și le adăugăm în tigaie. Le amestecăm bine cu ingredientele din tigaie și mai turnăm peste ele o ceașcă din apa în care au fiert. Presărăm piper, sare dacă mai necesită, adăugăm alune de pădure, semințe de dovleac coapte și feliile de șuncă oprite.

Mai preparăm ingredientele împreună pentru 10-12 minute, apoi ne putem răsfăța cu o porție generoasă de spaghete cu dovleac și șuncă afumată.

Le putem garnisi cu verdeața preferată.