Gătește Tartă cu cremă de fistic și ciocolată
Timp de preparare
30 min
Nivel
mediu
Porții
12

Ingrediente
- Pentru aluatul de tartă:
- 225 g făină
- 125 g unt rece, tăiat cuburi
- 1 ou
- 50 g zahăr pudră
- 30 g cacao
- 1 praf de sare
- 1 lingură de apă rece (opțional).
- Pentru crema de fistic:
- 150 g pastă de fistic pură (neîndulcită)
- 100 ml smântână pentru frișcă (30-35% grăsime)
- 200 g mascarpone
- 50–70 g zahăr pudră (după gust)
- 1 linguriță extract de vanilie.
- Pentru ganache de ciocolată:
- 150 g ciocolată neagră (minim 60% cacao)
- 150 ml smântână lichidă (30% grăsime)
- 1 lingură unt (opțional, pentru luciu).
- În plus:
- fistic tocat pentru decor.
Mod de preparare
Pentru prepararea aluatului fraged, amestecă făina cu pudra de cacao, zahărul pudră și sarea într-un bol. Adaugă untul rece tăiat în cuburi și frământă cu vârful degetelor până obții o textură nisipoasă.
Încorporează oul și, dacă e necesar, adaugă 1 lingură de apă rece.
Frământă rapid până se leagă aluatul, apoi învelește-l în folie și lasă-l la frigider 30–45 de minute.
Pentru coacerea crustei întinde aluatul într-o foaie subțire și așază-l într-o formă de tartă (diametru 24–26 cm), presând marginile. Înțeapă baza cu furculița, acoperă cu hârtie de copt și pune greutăți (fasole, orez, bile ceramice).
Coace crusta timp de 15 minute la 180°C, apoi îndepărtează greutățile și mai coace 10–12 minute, până este rumenită.
Las-o să se răcească și prepară cremele.
Preparare creme pentru tartă cu cremă de fistic și de ciocolată
Pentru crema de fistic bate smântâna pentru frișcă rece până prinde volum. Într-un alt bol, amestecă pasta de fistic cu mascarpone, zahăr pudră și vanilie până obții o cremă fină.
Încorporează frișca bătută, treptat, cu o spatulă. Crema trebuie să fie fină și aerată.
Pune crema peste crusta răcită și nivelează. Dă tarta la frigider 1 oră.
Pentru prepararea ganache-ului de ciocolată mai întâi încălzește smântâna lichidă fără a o fierbe. Toarn-o peste ciocolata tocată mărunt și lasă 1 minut. Amestecă ușor până se topește ciocolata complet. Adaugă untul pentru luciu.
Toarnă ganache-ul peste crema de fistic și nivelează rapid.
Dă tarta la rece pentru cel puțin 2 ore, până se întărește ganache-ul.
Decorează tarta cu bucăți de fistic pe deasupra și porționeaz-o frumos.
Spor și poftă bună!
COMENTARII