Tarte / Cheesecake

Tartă cu brânză și caise din compot

Când ne este dor de un desert cu fructe, primele rețete la care ne gândim sunt tartele. De data aceasta avem pentru voi o rețetă de tartă cu brânză și caise din compot, acoperită cu un crumble cu fulgi de ovăz. Este o tartă foarte gustoasă, aromată și consistentă.

Combinația de brânză cu caise este absolut delicioasă, indiferent că folosim caise proaspete sau caise din compot. Merg foarte bine și caisele deshidratate.

Tartele sunt printre cele mai simple deserturi, iar rețetele sunt foarte versatile. Putem prepara tarte cu fructe proaspete, fructe din compot, dar și cu gem de fructe sau dulceață.

Descoperiți aici o rețetă de tartă cu jeleu de fructe și decor din aluat împletit. Este o tartă destul de simplă, cu amestec de fructe de pădure, colorate și aromate, transformate în jeleu. Iar aluatul împletit de deasupra tartei oferă acesteia un aspect spectaculos.

Mai putem prepara tarte și cu diferite creme. Cele mai populare rețete de tarte cu creme sunt cele cu ciocolată. Însă noi adorăm tartele cu cremă de lămâie și pe cele cu cremă caramel.

Descoperiți aici o rețetă de tartă cu ciocolată și cremă caramel cu migdale. Nu se prepară anevoios, iar ingredientele sunt dintre cele mai comune rețetelor de deserturi. Iar dacă doriți să scurtați timpul de preparare, puteți folosi caramel condensat din comerț.

Cum preparăm rețeta de tartă cu brânză și caise din compot

Există rețete de tartă în care aluatul se coace separat, apoi se umple cu cremă, dar și rețete în care tarta se coace umplută din start. Un astfel de exemplu îl reprezintă și tarta din rețeta de azi.

Crema de brânză se coace împreună cu aluatul. Aluatul de tartă se prepară în mod clasic, cu unt ouă și făină. Iar deasupra tartei, vom forma o crustă din aluat amestecat cu fulgi de ovăz. Este o crustă interesantă și ca gust și ca aspect.

Folosim adesea fulgii de ovăz în aluaturile de tartă sau în cele de biscuiți.

Descoperiți și o rețetă de prăjitură fragedă cu ovăz și afine.

Dacă și voi adorați tartele cu fructe sau cu diferite creme, găsiți pe blog o colecție interesantă de rețete. Le veți descoperi în secțiunea ”Tarte dulci / Cheesecake”.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Rețete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de tartă cu brânză și caise din compot.

Tartă cu brânză și caise din compot porționată pe o farfurie cu furculiță și pe platou

Gătește Tartă cu brânză și caise din compot

Timp de preparare

30 min

Nivel

mediu

Porții

8

Tartă cu brânză și caise din compot porționată pe o farfurie cu furculiță și pe platou

Ingrediente

Pentru crusta de tartă:

 • 350 gr de făină
 • 125 gr de unt cu peste 80% grăsime
 • 125 gr zahăr
 • 1 plic zahăr vanilat
 • 2 gălbenușuri
 • 1 vârf cuțit  cu sare
 • 2-3 linguri apă foarte rece
 • puțin unt pentru uns forma de copt
 • 50 gr fulgi de ovăz.

Pentru cremă:

 

 • 500 gr brânză Philadelphia
 • 150 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
 • 200 gr smântână acră
 • 2 ouă + 2 albușuri
 • 2 linguri de amidon alimentar
 • 1 praf de sare.

Mod de preparare

Vom începe cu prepararea aluatului pentru crusta de tartă, care va sta un timp la rece după frământare. Din același aluat vom folosi și pentru deasupra tartei, dar amestecat cu fulgi de ovăz.

Cât timp aluatul va sta la rece, vom pregăti compoziția de umplutură și vom scurge caisele din compot.

Preparăm aluatul fraged pentru tartă

Luăm un bol mai mare și trecem făina prin sită în el. Apoi o amestecăm cu sarea și zahărul. Adăugăm cele două gălbenușuri și untul rece, tăiat în cuburi mici. Cu vârfurile degetelor frământăm rapid ingredientele din bol, până când obținem niște firimituri mai mari. Pentru a potrivi textura aluatului, picurăm din apa rece, în timp ce amestecăm pentru omogenizare.  Vom obține un aluat ușor sfărâmicios. Îl împachetăm în folie de prospețime și îl punem la rece timp de 30 de minute.

Pregătim crema de brânză

Punem brânza într-un bol și o amestecăm bine cu zahărul pudră. Adăugăm ouăle întregi și albușurile și omogenizăm bine compoziția. Apoi adăugăm smântâna amestecată cu amidonul și un praf de sare.

Omogenizăm bine compoziția și o lăsăm deoparte până când formăm tarta. Compoziția va fi ușor cursivă.

Cum formăm și coacem tartă cu brânză și caise din compot

Înainte de a scoate aluatul de la rece, pornim cuptorul la 180 de grade Celsius. Apoi ungem cu puțin unt interiorul unei forme de tartă cu diametrul de 26 cm.

Scoatem aluatul de la rece pe masa presărată cu puțină făină și dăm deoparte 1/4 din el. Restul îl modelăm uniform la baza și pe lateralele formei. Înțepăm aluatul din loc în loc la bază, cu o furculiță, pentru a se coace  uniform.

Apoi turnăm compoziția de brânză în interior și așezăm deasupra caisele scurse, cu partea decupată în sus. Amestecăm aluatul oprit cu fulgii de ovăz și presărăm amestecul pe deasupra tartei.

Punem forma de copt în cuptor și coacem tarta pentru 20-25 de minute, la 180 de grade Celsius.

După coacere, lăsăm delicioasa tartă cu brânză și caise din compot să se răcească bine, apoi o porționăm.

Este și gustoasă, dar are și aspect plăcut.