Tarte / Cheesecake

Tartă cu jeleu de fructe și decor din aluat împletit

Pentru că tartele sunt printre cele mai simple deserturi, dar și delicioase, nu ezităm să le preparăm în diferite combinații, cât mai delicioase. De data aceasta avem o rețetă de tartă cu jeleu de fructe și decor din aluat împletit.

Este o tartă destul de simplă, cu amestec de fructe de pădure, colorate și aromate.

Tartele cu fructe sunt cele mai des preparate vara, cu fructe de sezon. Însă le putem prepara și în sezonul rece, cu fructe congelate sau fructe din compot. Merg preparate chiar și cu gem sau cu dulceață.

Tot din categoria tartelor cu fructe de pădure vă mai recomand de pe blog și rețeta de tartă cu fructe de pădure și crumble. Este interesantă și în această variantă. Aluatul crumble aduce tartei un plus de gust crocant, dar și aspect plăcut.

Iar dacă doriți o tartă mai elegantă, vă recomand de pe blog rețeta de tartă cu cremă de mango și vanilie. Tarta este delicioasă și are un aspect cuceritor, datorită formei și culorilor.

Cum preparăm rețeta de tartă cu jeleu de fructe și decor din aluat împletit

Pentru tarta din rețeta actuală apelăm la rețeta clasică de aluat, cu unt ouă și făină. Este foarte popular acest aluat pentru că nu se deformează în timpul coacerii.

Fructele de pădure le decongelăm, iar siropul rezultat îl amestecăm cu amidon și îl fierbem până când capătă textura unui jeleu. Adăugăm fructele și le mai fierbem puțin și pe acestea.

Nu este o tartă complexă, dar necesită puțin timp și îndemânare pentru împletirea aluatului.

Mai găsiți pe blog o rețetă de tartă cu aluat împletit, gem și crumble. Însă aluatul este unul dospit la această tartă. Dar mai găsiți pe blog și alte rețete mai simple sau mai complexe, de unde vă puteți inspira.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de tartă cu jeleu de fructe și decor din aluat împletit.

Tartă cu jeleu de fructe și decor din aluat împletit pe platou

Gătește Tartă cu jeleu de fructe și decor din aluat împletit

Timp de preparare

30 min

Nivel

mediu

Porții

8-10

Tartă cu jeleu de fructe și decor din aluat împletit porționată pe platou, alături de o ceașcă cu ceai și o sită cu zahăr

Ingrediente

 • Aluat de tartă pentru o formă de 26 cm:
 • 300 gr făină
 • 150 gr unt cu 82% grăsime
 • 50 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
 • 1 ou de mărime medie
 • un praf de sare
 • puțin unt pentru uns forma de copt
 • Pentru jeleul de fructe:
 • 500 gr fructe de pădure congelate
 • 250 ml apă
 • 100 gr zahăr
 • 30 gr amidon alimentar.

Mod de preparare

Începem cu prepararea aluatului de tartă.

Cernem făina într-un vas încăpător și o amestecăm cu sarea și zahărul pudră. Facem puțin loc la mijloc și punem acolo un ou, untul rece, tăiat în cuburi și esența. Amestecăm ingredientele cu vârfurile degetelor până obținem o compoziție sfărâmicioasă. Apoi împachetăm aluatul într-o folie alimentara și-l punem la rece pentru o oră.

După acest interval de timp pornim cuptorul la 200 de grade Celsius. Ungem interiorul formei de copt cu puțin unt sau ulei și modelăm 2/3 din cantitatea de aluat la bază și pe pereții formei de copt într-un strat uniform. Înțepăm aluatul la bază cu o furculiță și punem în interior o folie de aluminiu cu boabe de fasole.

Coacem aluatul pentru tartă cu ciocolată și cireșe pentru 12-15 minute la 200 de grade Celsius. Apoi îndepărtăm folia cu boabele de fasole și mai coacem aluatul pentru 5 minute, la 180 de grade Celsius.

Lăsăm aluatul de tartă să se răcească în forma de copt și pregătim jeleul de fructe.

Din aluatul rămas întindem o foaie lungă și subțire pe care o secționăm în șase fâșii. Împletim câte trei fâșii din aluat și le lăsăm deoparte.

Pentru jeleul de fructe punem apa cu zahărul la fiert și adăugăm amidonul. Amestecăm intens până când amidonul se hidratează și compoziția capătă consistență ca o ciulama. Adăugăm fructele și le amestecăm cu compoziția de amidon. Le mai preparăm împreună pentru 7-8 minute.

Întindem jeleul de fructe ușor răcorit în interiorul crustei de tartă. Deasupra așezăm împletiturile de aluat, pe margini, sub formă de coroniță.

Mai punem tarta la cuptor pentru maxim 10 minute, la 180 de grade Celsius, pentru a se rumeni și împletiturile de aluat.

lăsăm delicioasa tartă cu jeleu de fructe și decor din aluat împletit să se răcească, apoi o putem porționa frumos.

Spor și poftă bună!