Tarte / Cheesecake

Tartă cu gutui caramelizate și sos caramel

Preparând această minunată rețetă de Tartă cu gutui caramelizate și sos caramel, mi-am parfumat casa cu cea mai plăcută aromă de toamnă, a gutuilor coapte.

Aroma gutuilor coapte s-a întrepătruns cu aroma scorțișoarei și s-a degajat un parfum ce m-a dus cu gândul la copilărie.

Toamna târziu, spre iarnă, când începeau sătenii să aprindă focurile în sobe, se înmiresma tot satul în parfum de gutui, coapte pe plitele sobelor.

Am caramelizat gutuile feliate, la tigaie, cu zahăr, iar sosul rămas după scurgerea acestora, l-am transformat într-un sos caramel cu puțin amidon și a ieșit o nebunie de tartă.

Din aceeași categorie, mai găsiți pe blog și rețetele:

Rețeta Tartă rustică cu fructe 

Rețeta Tartă cu cremă de portocale

Rețeta Tartă cu caise și fulgi de migdale

Ingrediente

  • Pentru aluat de tartă:
  • 300 gr făină
  • 1 ou mediu
  • 125 gr unt
  • 150 gr iaurt cu 3,5 % grăsime
  • 50 gr zahăr
  • 25 gr zahăr vanilinat
  • 1 vârf de linguriță cu sare
  • 1 vârf de linguriță cu bicarbonat de sodiu
  • 20 ml esență de vanilie
  • Pentru umplutură:
  • 2 gutui medii
  • zeama de la 1/2 lămâie
  • 150 gr zahăr
  • 1 linguriță scorțișoară
  • 75 gr unt
  • 125 ml apă  + 2 linguri
  • 1 lingură amidon de porumb
  • zahăr pudră cu aromă de vanilie, pentru decor

Mod de preparare

Pregătim aluatul pentru rețeta de Tartă cu gutui caramelizate și sos caramel.

Cernem 300 gr de făină într-un vas, facem o adâncitură la mijloc și punem acolo: oul, sarea, zahărul, zahărul vanilinat, esența, untul rece, tăiat cubulețe și iaurtul scurs, în care stingem bicarbonatul. Amestecăm rapid toate aceste ingrediente, înglobând și făina de pe margini. Mai frământăm aluatul și pe masa înfăinată, până va ieși un aluat ferm. Lăsăm aluatul la rece, acoperit cu folie de prospețime, aproximativ o oră.

Între timp, pregătim gutuile pentru rețeta Tartă cu gutui caramelizate și sos caramel.

Spălăm bine gutuile și le ștergem, apoi le feliem mai grosier. Îndepărtăm partea tare cu cotor de la mijloc și stropim gutuile cu zeama de lămâie. Punem zahărul într-o tigaie, cu 2 linguri de apă și amestecăm până rezultă un sirop caramel, frumos colorat. Adăugăm 50 gr de unt și amestecăm din nou până la topirea acestuia. Apoi adăugăm feliile de gutui și le amestecăm ușor prin sosul caramel până încep să se pătrundă. Transferăm feliile de gutui, scurse, în alt vas. Presărăm scorțișoară peste ele. Peste sosul caramel din tigaie, adăugăm 150 ml de apă în care diluăm amidonul.  Amestecăm intens până se îngroașă sosul și mai adăugăm 25 gr de unt. Lăsăm sosul caramel la răcit.

Asamblăm și coacem minunata Tartă cu gutui caramelizate și sos caramel.

Pornim cuptorul la 180 de grade. Scoatem aluatul de la rece și îl întindem pe masa înfăinată, într-o foaie de dimensiunile formei de tartă. Am folosit o formă de tartă cu baza detașabilă, și cu dimensiuni de 13/35 cm.  Păstrăm puțin din aluat pentru a realiza niște decupaje pentru deasupra tartei. Restul de aluat îl transferăm în forma de tartă și îmbrăcăm cu el baza acesteia și lateralele. Peste aluat întindem sosul caramel, iar peste acesta așezăm feliile de gutui.  Din aluatul oprit creăm niște decupaje cu forme speciale pe care le așezăm deasupra tartei, după propria imaginație. Coacem tarta cu gutui pentru 30-35 de minute, la 180 de grade, sau până când aluatul este rumenit. O lăsăm să se răcească înainte de a o porționa și o pudrăm ușor cu zahăr.

Este pur și simplu delicioasă!

* Nu uitați că vă aștept zilnic și pe pagina de facebook a blogului cu multe rețete, idei noi și multe alte noutăți.

*De asemenea, va puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel,unde veți putea încarca fotografiile voastre cu preparate de pe blog, vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.