Gătește Tartă cu mere de post
Timp de preparare
35 min
Porții
12
Ingrediente
- Pentru aluat fraged de tartă:
- 200 gr făină
- 50 gr zahăr pudră, cu aromă de vanilie
- 100 ml ulei de floarea soarelui
- un praf de sare
- 2-3 linguri cu apă rece
- Pentru umplutură:
- 4-5 mere mai acrișoare
- 75 gr zahăr brun
- 1 linguriță pudră de scorțișoară
- 1 lingură de ulei
- sucul de la 1/2 lămâie
- 600 ml apă rece
- 3 linguri de griș
Mod de preparare
Începem cu prepararea aluatului de tartă.
Amestecăm făina cu un praf de sare și zahărul pudră, apoi adăugăm uleiul și omogenizăm bine amestecul. La final, pentru o textură mai compactă, adăugăm și 2-3 linguri de apă rece. Împachetăm aluatul în folie de prospețime și îl punem la frigider pentru 30 de minute.
Între timp, ne ocupăm de mere. Punem într-un vas, aproximativ 5-600 ml de apă foarte rece. Adăugăm sucul de la 1/2 lămâie și amestecăm.
Curățăm merele, le îndepărtăm cotoarele și le feliem puțin mai grosier. Adăugăm feliile de mere în apa rece cu suc de lămâie și le lăsăm acolo până când asamblăm aluatul de tartă în interiorul formei de copt.
Asamblăm și coacem minunata tartă cu mere de post
Pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Scoatem aluatul de la rece și îl întindem pe masa presărată cu făină, într-o foaie circulară. Folosim o formă de tartă cu diametrul de 25-26 cm. Ungem interiorul tartei cu puțin ulei și transferăm foaia de aluat în interior. Întindem marginile aluatului pe pereții tartei, în interior, iar baza o înțepăm cu o furculiță din loc în loc. Astfel, asigurăm o coacere uniformă a aluatului.
Presărăm la baza aluatului grișul amestecat cu puțin zahăr brun și puțină scorțișoară. Scurgem foarte bine feliile de mere tamponându-le cu prosoape de hârtie. Le așezăm frumos în interiorul tartei, apoi le ungem cu puțin ulei, folosind o pensulă.
Presărăm zahăr brun și scorțișoară și coacem minunata tartă cu mere de post pentru 20-25 de minute, la 180 de grade.
O porționăm după răcire. Este delicioasă!
COMENTARII