Deserturi de post

Tartă cu mere de post

Din categoria rețetelor de post simple, rapide și ușor de preparat, ne-am oprit la o rețetă de tartă cu mere de post. Nu necesită decât câteva ingrediente simple și foarte accesibile. Gustul este senzațional, datorită merelor acrișoare și aromelor adăugate.

Și în perioadele de post ne putem răsfăța cu deserturi delicioase din toate categoriile: plăcinte, tarte, prăjituri sau torturi.

Iar din categoria deserturilor cu fructe, cele cu mere sunt ideale a fi preparate. Merele sunt fructele cele mai accesibile de pe piață și se găsesc în orice anotimp. Se pot folosi atât întregi în prăjituri, doar îndepărtându-le cotoarele, cât și feliate sau răzuite.

Vedeți aici o rețetă de prăjitură cu mere întregi! Este o prăjitură simplă, cu blat de pandișpan și mere întregi, ușor caramelizate la cuptor cu unt și zahăr, înainte de a fi incluse în blat.

Iar din categoria deserturilor de post cu mere întregi, vă recomand de pe blog rețeta de tort cu mere umplute cu rahat.

Citește și: Plăcintă de post cu mere și scorțișoară

Cum se prepară rețeta de tartă cu mere de post

Aluatul pentru tarta de post se prepară cu ulei în loc de unt. Cine folosește margarină, poate să-l prepare cu o margarină de calitate. Noi preferăm uleiul de floarea soarelui. De asemeni preferăm merele cu gust acrișor. Le preferăm pe acestea pentru că sunt mai tari și nu se sfărâmă în timpul tratamentului termic. Nu le caramelizăm înainte, le vom lăsa să se prepare la cuptor, feliate și așezate frumos deasupra aluatului.

Mai găsiți pe blog rețete de post cu mere, de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pepagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

Ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de tartă cu mere de post.

Tartă de post cu mere, după coacere

Gătește Tartă cu mere de post

Timp de preparare

35 min

Porții

12

Tartă de post cu mere și scorțișoară în forma de copt

Ingrediente

 • Pentru aluat fraged de tartă:
 • 200 gr făină
 • 50 gr zahăr pudră, cu aromă de vanilie
 • 100 ml ulei de floarea soarelui
 • un praf de sare
 • 2-3 linguri cu apă rece
 • Pentru umplutură:
 • 4-5 mere mai acrișoare
 • 75 gr zahăr brun
 • 1 linguriță pudră de scorțișoară
 • 1 lingură de ulei
 • sucul de la 1/2 lămâie
 • 600 ml apă rece
 • 3 linguri de griș

Mod de preparare

Începem cu prepararea aluatului de tartă.

Amestecăm făina cu un praf de sare și zahărul pudră, apoi adăugăm uleiul și omogenizăm bine amestecul. La final, pentru o textură mai compactă, adăugăm și 2-3 linguri de apă rece. Împachetăm aluatul în folie de prospețime și îl punem la frigider pentru 30 de minute.

Între timp, ne ocupăm de mere. Punem într-un vas, aproximativ 5-600 ml de apă foarte rece. Adăugăm sucul de la 1/2 lămâie și amestecăm.

Curățăm merele, le îndepărtăm cotoarele și le feliem puțin mai grosier. Adăugăm feliile de mere în apa rece cu suc de lămâie și le lăsăm acolo până când asamblăm aluatul de tartă în interiorul formei de copt.

Asamblăm și coacem minunata tartă cu mere de post

Pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Scoatem aluatul de la rece și îl întindem pe masa presărată cu făină, într-o foaie circulară. Folosim o formă de tartă cu diametrul de 25-26 cm. Ungem interiorul tartei cu puțin ulei și transferăm foaia de aluat în interior. Întindem marginile aluatului pe pereții tartei, în interior, iar baza o înțepăm cu o furculiță din loc în loc. Astfel, asigurăm o coacere uniformă a aluatului.

Presărăm la baza aluatului grișul amestecat cu puțin zahăr brun și puțină scorțișoară. Scurgem foarte bine feliile de mere tamponându-le cu prosoape de hârtie. Le așezăm frumos în interiorul tartei, apoi le ungem cu puțin ulei, folosind o pensulă.

Presărăm zahăr brun și scorțișoară și coacem minunata tartă cu mere de post pentru 20-25 de minute, la 180 de grade.

O porționăm după răcire. Este delicioasă!