TORT AMANDINA

tort Amandina

Tort Amandina, reteta explicata pas cu pas. Tort cu blat de cacao, insiropat cu sirop de caramel aromat cu rom si crema de unt cu cacao.

Pentru Revelion am ales sa fac tort Amandina. Stiam ca va fi pe placul ciocolatosilor mei si nu numai. Daca va place binecunoscuta prajitura cu acelasi nume, cu siguranta si tortul va fi pe gustul vostru.

La noi nu ramane niciodata nicio frimitura din el, asadar incercati-l cu incredere.

 

Ingrediente

  • Blat (24 cm diametru)
  • 6 oua
  • 180 g zahar
  • un pic de sare
  • 40 ml ulei
  • 3 linguri de cacao
  • 130 gr de faina

 

  • Crema de cacao cu unt
  • 3 oua
  • 150 g zahar
  •  2 linguri de cacao
  • 250 de g unt
  •  o esenta de rom

 

  • Sirop
  • 300 ml apa
  • 100 g  zahar
  • o fiola de esenta de rom

 

  • Glazura
  • 100 g zahar
  • 100 g apa
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 30 g unt

Mod de preparare tort Amandina

 

Blatul se prepara foarte simplu. Separam ouale si mixam albusurile cu un praf de sare pana isi dubleaza volumul. Adaugam zaharul putin cate putin, mixand in continuu pana cand obtinem o bezea ferma.

Apoi incorporam si gabenusurile amestecate cu uleiul, amestecand delicat cu o spatula.

La final adaugam si faina cernuta impreuna cu cacaoa.

tort Amandina

Acoperim cu hartie de copt o forma de 24 cm diametru si transferam aluatul. Coacem blatul 30-35 de minute la 175-180°C, pana trece testul scobitorii.

Dupa ce s-a copt, il transferam pe un gratar sa se raceasca. Dupa ce s-a racit complet, il taiem pe jumatate, obtinand astfel doua blaturi mai subtiri.

tort Amandina

Intre timp putem prapara siropul si crema.

Pentru sirop este suficient sa topim zaharul pana capata culoarea chihlimbarului. Apoi turnam apa si mai lasa sa fiarba un pic pentru a se topi caramelul. Dupa ce s-a racit, adaugam si esenta de rom.

Pentru crema, intai de toate asezati pe foc un vas cu putina apa si lasati pana incepe sa fiarba. Intr-un bol sau o craticioara care se sta perfect peste vasul de pe foc, puneti ouale impreuna cu zaharul. Amestecati-le bine si puneti-le la baie de abur, reducand flacara la minim. Craticioara cu ouale si zaharul nu trebuie sa atinga apa care fierbe.

Amestecati continuu, timp de 7-8 minute pana cand devine cremoasa, ca o smantana mai subtire. Ideal este sa aveti un termometru, astfel veti putea gati ouale corect si nu riscati sa le faceti omleta. Temperatura la care ouale sunt gatite este de 70°-75°C.

Luati apoi vasul de pe foc si adaugati cacaoa cernuta.

 

 crema de cacao cu unt

Dupa ce ati incorporat bine cacaoa, transferati crema intr-un bol si lasati-o sa se raceasca. Apoi adaugati esenta de rom.

crema de cacao cu unt

Intre timp mixati untul lasat la temperatura camerei pana devine spumos.

crema de cacao cu unt

Acum puteti incorpora untul, putin cate putin, in crema de oua racita complet.

crema de cacao cu unt

Puteti folosi telul sau, la fel de bine, un mixer. Important este sa fie bine amestecata iar crema obtinuta sa fie fina si omogena.

crema de cacao cu unt

Pentru imbracat tortul eu, de data asta, am folosit o glazura ramasa de la o prajitura. Dar, glazura pe care o fac de obicei este cea din reteta, este mult mai buna si aduce usor a fondant.

Asadar, punem pe foc apa cu zahrul si fierbem 3-4 minute pana obtinem un sirop. Stngem focul si, dupa 3-4 minute, adaugam ciocolata si untul, amestecam foarte bine sa se omogenizeze. Glazura este gata si trebuie lasata un pic la rece sa capete consistenta.

Acum, ca avem totul pregatit, putem asambla tortul. Insiropam cu jumatate din cantitatea de sirop caramel prima parte de blat. Intindem cam trei sferturi din crema, lasand deoparte restul pentru decor si nivelat.

tort Amandina

Acoperiti cu cealalta parte de blat, insiropati-l si, cu putina crema nivelati bine marginile tortului. Turnati glazura, lasati-o sa se intareasca un pic si apoi, cu restul de crema faceti rozete. Daca doriti, puteti pune cirese confiate pe fiecare rozeta.

Pastrati tortul la frigider. Inainte de a-l servi, scoateti-l de la rece cu o jumatate de ora inainte. Este un tort Amandina delicios, aromat si ciocolatos. Pofta buna!

tort Amandina

tort Amandina

* Nu uitati ca va astept zilnic si pe pagina de facebook a blogului cu multe retete, idei noi si multe alte noutati.

*De asemenea, va puteti inscrie si in grupul Retete fel de fel, unde veti putea incarca fotografiile voastre cu preparate de pe blog, vom putea discuta despre meniuri, retete de mancaruri si multe altele.

Print Friendly, PDF & Email
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Comentează folosind contul de Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.