Gătește Tort cu blaturi de turtă dulce
Timp de preparare
60 min
Nivel
mediu
Porții
16
Ingrediente
- Pentru un blat în formă de 24 cm, diametrul:
- 1 ou
- 50 gr zahăr
- 150 gr miere
- 750 gr unt cu 82% grăsime
- 100 gr făină
- 10 gr cacao
- 1 lingură de smântână sau iaurt cremos
- 1 vârf de linguriță cu bicarbonat de sodiu
- 1/2 linguriță cu amestec de condimente pentru turtă dulce
- 1 vârf de linguriță cu sare
- 1/4 linguriță cu praf de copt
- Pentru crema:
- 500 gr mascarpone
- 400 gr ciocolată albă
- 500 ml smântână pentru frișcă (35% grăsime)
- 100 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
- un praf de sare
- Pentru decor:
- figurine de turtă dulce
- merișoare confiate
Mod de preparare
De menționat că puteți prepara câte blaturi doriți pentru acest tort cu blaturi de turtă dulce. Noi am optat pentru 5 blaturi nu foarte înalte și am copt câte două odată.
Pornim cuptorul la 180 de grade Celsius, apoi separăm albușul de gălbenuș.
Mixăm albușul spumă, presărat cu sare. Amestecăm untul moale cu zahărul, apoi adăugăm, pe rând, gălbenușul, smântâna în care dizolvăm bicarbonatul și mierea amestecată cu mixul de condimente pentru turtă dulce. Omogenizăm compoziția după fiecare ingredient adăugat.
Amestecăm făina cu praful de copt și pudra de cacao și încorporăm acest amestec în compoziția de mai sus. La final, încorporăm și albușul transformat în bezea.
Turnăm compoziția pentru blat de turtă dulce în tava tapetată cu hârtie de copt. Coacem blatul pentru 20-30 de minute la 180 de grade Celsius. Deci preparăm astfel câte blaturi dorim.
În timp ce blaturile se coc, preparăm crema de mascarpone cu ciocolată albă.
Punem 300 ml de smântână lichidă la încălzit, pe baie de aburi și topim ciocolata albă în ea. Amestecăm intens pentru omogenizare. Lăsăm compoziția să se răcească, apoi o amestecăm cu mascarponele. Mixăm restul de smântână pentru frișcă până capătă consistență, adăugăm zahărul și mixăm intens până devine fermă. Încorporăm frișca în crema de mascarpone cu ciocolată albă, adăugând-o treptat. Presărăm și un praf de sare pentru intensificarea gustului.
Punem crema între blaturile de tort și deasupra. Dăm tortul la rece pentru cel puțin 4 ore, pentru a se hidrata blaturile de tort.
Îl decorăm frumos și îl putem porționa și savura cu poftă.
Spor și poftă bună!
COMENTARII