Gătește Tort cu compot de dovleac și blat marmorat cu mac
Timp de preparare
60 min
Nivel
mediu
Porții
16
Ingrediente
- Pentru blat de tort în formă de 28 cm:
- 5 ouă
- 125 gr zahăr
- 150 gr făină
- 1 praf de sare
- 1 linguriță cu coajă de lămâie răzuită fin
- 20 gr unt pentru uns forma de copt
- 1 lingură de făină.
- Pentru compoziția de mac:
- 150 gr semințe de mac
- 250 ml de lapte
- 50 gr de zahăr
- 1 linguriță cu esență de migdale
- 1 praf de sare
- 1 ou.
- Pentru crema de mascarpone:
- 500 gr mascarpone
- 250 ml smântână pentru frișcă (35% grăsime)
- 100 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
- un praf de sare.
- Pentru decor:
- 250 gr compot de dovleac plăcintar
- 5 gr tort gelee( gelatină transparentă pentru închegare rapidă)
- 1/2 linguriță semințe de mac.
Mod de preparare
Începem cu pregătirea compoziției de mac pentru blatul de tort marmorat.
Măcinăm semințele de mac cu ajutorul unei râșnițe de cafea sau de nuci. Adăugăm laptele fierbinte în care dizolvăm un praf de sare și zahărul. Adăugăm și esența și amestecăm rapid pentru omogenizare. Apoi fierbem crema la foc mic până când macul se hidratează bine și absoarbe tot laptele.
Compoziția va fi consistentă ca o budincă. O lăsăm să se răcească bine, apoi adăugăm un ou.
Când avem această compoziție gata, putem începe prepararea compoziției pentru blatul de tort.
Preparăm blatul de tort marmorat cu mac
Mai întâi pornim cuptorul la 180 de grade Celsius și pregătim forma de copt pe care o ungem bine cu unt și presărăm făină.
Pentru prepararea blatului separăm albușurile de gălbenușuri și presărăm puțină sare peste albușuri. Este important pentru reușita bezelei ca albușurile să nu fie foarte reci.
Batem albușurile spumă, adăugăm treptat zahărul și amestecăm energic până când vom obține o bezea fermă. Adăugăm gălbenușurile amestecate cu coaja de lămâie și omogenizăm. Apoi adăugăm treptat făina și din nou omogenizăm.
Întindem compoziția pentru blatul de tort în tavă, o nivelăm și adăugăm deasupra grămăjoare din compoziția de mac. Punem forma de copt în cuptor și coacem blatul marmorat cu mac pentru 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius.
Preparăm crema de mascarpone
În timp ce blatul de tort se răcește, putem prepara crema de mascarpone.
Punem frișca lichidă, rece, în bolul mixerului și o amestecăm până când începe să capete volum. Adăugăm treptat zahărul și amestecăm în continuare până când începe să devină fermă. Apoi adăugăm mascarponele și un praf de sare. Omogenizăm crema și o lăsăm la rece până când se răcește bine blatul de tort.
Cum montăm deliciosul tort cu compot de dovleac și blat marmorat cu mac
Dăm deoparte din crema de mascarpone cam o treime, iar cealaltă parte o întindem uniform peste blatul de tort.
Înlăturăm inelul circular de la forma de copt. Cu ajutorul unui posh cu dui stelat, creăm o coroniță de aveline pe marginile de deasupra tortului. În interiorul acestei coronițe vom adăuga bucățile de dovleac bine scurse din compot.
Siropul de la compot îl încălzim și diluăm în el gelatina transparentă. Întindem imediat jeleul obținut peste bucățile de dovleac. Iar peste avelinele de cremă presărăm semințe de mac.
Lăsăm tortul la rece pentru 2-3 ore, apoi îl putem porționa. Opțional, putem însiropa și blatul de tort cu un sirop simplu din apă cu zahăr și aroma preferată.
COMENTARII