Conserve

Compot de dovleac plăcintar

Pentru a conserva aroma dovleacului plăcintar și pentru atunci când nu îl vom mai găsi pe piață, preparăm, printre altele și un delicios compot de dovleac plăcintar. Va fi perfect pentru a-l savura la micul dejun, dar și pentru a-l include în deserturi.

Compoturile sunt ideale pentru porția de vitamine din sezonul rece. Le mai folosim și la rețetele de tort Diplomat, dar le putem transforma și în creme sau în jeleuri delicioase.

Vedeți aici și o rețetă de prăjitură Diplomat sau Diplomat la metru, în care includem fructe din compoturile preferate. Este o adaptare a tortului Diplomat, sub o altă formă.

Dovleacul plăcintar îl mai putem conserva și răzuit la borcan – vedeți aici rețeta. Conservat în acest mod este ideal pentru plăcinte, tarte și creme pentru prăjituri. Iar dacă îl dorim pentru supe cremă sau alte preparate sărate, putem pune câteva pungi la congelator.

Cum preparăm rețeta de compot de dovleac plăcintar

Rețeta pentru compotul de dovleac se prepară ca și alte rețete de compot din fructe sau din legume. Însă dovleacul necesită puțină fierbere în sirop, pentru că miezul lui este ceva mai ferm decât al fructelor.

Siropul se va aromatiza după gust, cu scorțișoară, vanilie, cuișoare sau ce mai dorește fiecare. Mai târziu ne vom bucura de gustul compotului, atât servindu-l simplu, cât și inclus în deserturi.

Tot din categoria deserturilor cu dovleac vă mai recomand de pe blog și rețeta de cheesecake cu dovleac și portocale la pahar.

Dar găsiți foarte mult rețete de deserturi cu dovleac, de unde o puteți încerca pe cea care vă place.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de compot de dovleac plăcintar.

Trei borcane cu compot de dovleac plăcintar, alături de batoane de scorțișoară și cuișoare

Gătește Compot de dovleac plăcintar

Timp de preparare

40 min

Nivel

ușor

Porții

6

Patru borcane cu compot de dovleac plăcintar și o linguriță cu câteva cuburi de dovleac

Ingrediente

  • 2 kg miez de dovleac
  • 400 – 600 gr zahăr
  • batoane de scorțișoară
  • cuișoare
  • anason stelat
  • sucul de la o lămâie
  • 4 litri de apă.

Mod de preparare

Mai întâi vom secționa dovleacul în jumătăți și îl vom scobi de semințe și nervuri. Apoi îl tăiem în felii mai mici și le decojim.

După decojire, tăiem feliile de dovleac în cuburi mai mari. Le lăsăm deoparte și preparăm siropul.

Punem apa cu zahărul la fiert și adăugăm toate aromele. Aici punem după gust: 3-4 batoane de scorțișoară pe care le rupem mai mici, 3-4 steluțe de anason și 3-4 cuișoare. Fierbem apa cu zahărul și mirodeniile pentru 10-2 minute, amestecând pentru a se topi zahărul.

Cantitatea de zahăr o adăugăm în funcție de gustul fiecăruia. Puteți gusta siropul și dacă îl doriți mai dulce, mai adăugați zahăr.

Apoi vom adăuga cuburile de dovleac în siropul fierbinte. Mai fierbem cuburile de dovleac plăcintar în sirop pentru 5-6 minute și stingem focul. Adăugăm sucul de lămâie, acoperim cratița cu un capac și lăsăm cuburile de dovleac la infuzat timp de 15 minute.

În acest interval de timp sterilizăm borcanele într-o oală cu apă, pe aragaz.

După ce s-au infuzat cuburile de dovleac le scurgem din sirop și le adăugăm în borcane. Aducem siropul la punctul de fierbere și îl turnăm în borcane. Închidem borcanele ermetic cu capacele din dotare și le acoperim cu o pătură.

Lăsăm borcanele cu compot de dovleac plăcintar sub pătură până când se răcesc. Apoi le putem depozita în cămară.