Dulciuri

Tort cu cremă de dovleac copt

Pentru că este o adevărată explozie de rețete cu dovleac în luna octombrie, venim și noi cu o rețetă de tort cu cremă de dovleac copt.

Este un tort delicios cu blat umed, cu ciocolată, o cremă aromată și frumos colorată, cu dovleac copt și finalizat cu o glazură de ciocolată.  Se încadrează perfect în categoria deserturilor cu arome și culori de toamnă.

Și tot din categoria rețetelor cu dovleac mai găsiți pe blog și rețeta de chifle în formă de dovleac cu dovleac în aluat. Sunt ideale pentru a-i răsfăța pe cei mici cu ele. În plus, pot fi preparate și de Halloween.

O altă rețetă deosebită de tort de toamnă pe care o găsiți pe blog este rețeta de tort cu mousse de ciocolată și pere poșate în vin roșu. Este și gustos, dar și aspectuos, cucerește instant orice iubitor de desert.

Perele, dovleacul și gutuile sunt ingredientele vedetă ale toamnei. Merită din plin incluse în rețetele de dulciuri pentru că oferă culoare și aromă deosebită acestora.

Rețetă de Tort cu cremă de dovleac copt

Pentru rețeta de față se prepară mai întâi un blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție. Se poate opta și pentru rețeta de blat de tort cu cacao. Crema de dovleac este simplă. Dovleacul copt se transformă în piure și se amestecă cu o cremă de brânză și frișcă. Iar glazura de ciocolată este preparată după rețeta clasică de ganache de ciocolată.

Dacă sunteți în căutare de rețete diverse de torturi, găsiți pe blog o întreagă colecție de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de tort cu cremă de dovleac copt.

Tort cu cremă de dovleac copt secționat pe platou și o porție în farfurie, alături de linguriță

Gătește Tort cu cremă de dovleac copt

Timp de preparare

60 min

Nivel

mediu

Porții

20

Tort cu cremă de dovleac copt secționat pe platou și o porție în farfurie, alături de linguriță

Ingrediente

  • Pentru blat umed de tort într-o formă de 26 cm:
  • 7 ouă medii
  • 175 gr zahăr
  • 200 gr ciocolată amăruie cu peste 55% cacao
  • 200 gr unt cu 82% grăsime
  • 50 ml lapte
  • 300 gr făină
  • 1 vârf de linguriță cu sare
  • 1/4 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 5 gr praf de copt
  • Pentru crema de dovleac copt:
  • 400 gr dovleac copt
  • 150 gr zahăr pudră
  • 250 gr cremă de brânză Philadelphia
  • 150 ml frișcă lichidă
  • 1 praf de sare
  • Pentru glazura de ciocolată:
  • 200 gr ciocolată amăruie
  • 200 ml frișcă lichidă, îndulcită

Mod de preparare

Începem cu coacerea dovleacului, în cel mai clasic mod. Putem aromatiza dovleacul și cu puțină scorțișoară.

Pentru prepararea blatului de tort începem cu separarea albușurile de gălbenușuri. Presărăm sare peste albușuri și le lăsăm la temperatura camerei până pregătim compoziția de ciocolată.

Într-un vas, pe baie de aburi punem ciocolata ruptă în bucăți mici împreună cu untul și laptele. Amestecăm intens până la topirea ingredientelor solide. Omogenizăm compoziția și o lăsăm la răcit.

Între timp, pornim cuptorul la 180 de grade.

Mixăm albușurile spumă, adăugăm zahărul lingură cu lingură și mixăm intens până se întărește bezeaua. Adăugăm gălbenușurile în compoziția de ciocolată, răcită. Apoi, adăugăm compoziția de ciocolată peste bezeaua de albușuri.

Amestecăm bine totul folosind o spatulă. Folosim mișcări circulare, de jos în sus pentru a se menține compoziția aerată. La final, folosind aceleași mișcări de jos în sus, încorporăm făina amestecată cu praful de copt și bicarbonatul.

Tapetăm forma de copt cu hârtie la bază, iar pereții laterali îi ungem cu ulei și presărăm făină. Turnăm aluatul pentru blat în forma de copt. Îl nivelăm și dăm forma la cuptor pentru 35-40 de minute

Între timp, pregătim și crema de dovleac

Punem miezul dovleacului copt în recipientul unui blender, adăugăm zahărul pudră și îl transformăm în piure. În alt bol punem crema de brânză și frișca lichidă. le mixăm până când capătă consistența unei creme dense. Amestecăm piureul de dovleac cu crema de brânză, adăugăm și un praf de sare și dăm crema la rece până când asamblăm tortul.

Când blatul de tort este răcit complet, îl secționăm în două părți egale. Împărțim crema de dovleac copt în trei părți. Întindem o parte peste prima jumătate de blat. Acoperim cu a doua jumătate de blat și îmbrăcăm tortul deasupra și pe laterale cu restul de cremă.

Preparăm glazura de ciocolată.

Punem frișca lichidă la încălzit și topim în ea ciocolata ruptă în bucăți. Amestecăm bine pentru omogenizare și turnăm glazura ușor temperată peste tortul asamblat. Lăsăm glazura de ciocolată se curgă și pe lateralele tortului pentru un aspect mai plăcut.

Dăm tortul la rece până când se întărește glazura, apoi îl putem secționa.

Să vă fie de folos!