Gătește Tort cu cremă de dovleac copt
Timp de preparare
60 min
Nivel
mediu
Porții
20
Ingrediente
- Pentru blat umed de tort într-o formă de 26 cm:
- 7 ouă medii
- 175 gr zahăr
- 200 gr ciocolată amăruie cu peste 55% cacao
- 200 gr unt cu 82% grăsime
- 50 ml lapte
- 300 gr făină
- 1 vârf de linguriță cu sare
- 1/4 linguriță bicarbonat de sodiu
- 5 gr praf de copt
- Pentru crema de dovleac copt:
- 400 gr dovleac copt
- 150 gr zahăr pudră
- 250 gr cremă de brânză Philadelphia
- 150 ml frișcă lichidă
- 1 praf de sare
- Pentru glazura de ciocolată:
- 200 gr ciocolată amăruie
- 200 ml frișcă lichidă, îndulcită
Mod de preparare
Începem cu coacerea dovleacului, în cel mai clasic mod. Putem aromatiza dovleacul și cu puțină scorțișoară.
Pentru prepararea blatului de tort începem cu separarea albușurile de gălbenușuri. Presărăm sare peste albușuri și le lăsăm la temperatura camerei până pregătim compoziția de ciocolată.
Într-un vas, pe baie de aburi punem ciocolata ruptă în bucăți mici împreună cu untul și laptele. Amestecăm intens până la topirea ingredientelor solide. Omogenizăm compoziția și o lăsăm la răcit.
Între timp, pornim cuptorul la 180 de grade.
Mixăm albușurile spumă, adăugăm zahărul lingură cu lingură și mixăm intens până se întărește bezeaua. Adăugăm gălbenușurile în compoziția de ciocolată, răcită. Apoi, adăugăm compoziția de ciocolată peste bezeaua de albușuri.
Amestecăm bine totul folosind o spatulă. Folosim mișcări circulare, de jos în sus pentru a se menține compoziția aerată. La final, folosind aceleași mișcări de jos în sus, încorporăm făina amestecată cu praful de copt și bicarbonatul.
Tapetăm forma de copt cu hârtie la bază, iar pereții laterali îi ungem cu ulei și presărăm făină. Turnăm aluatul pentru blat în forma de copt. Îl nivelăm și dăm forma la cuptor pentru 35-40 de minute
Între timp, pregătim și crema de dovleac
Punem miezul dovleacului copt în recipientul unui blender, adăugăm zahărul pudră și îl transformăm în piure. În alt bol punem crema de brânză și frișca lichidă. le mixăm până când capătă consistența unei creme dense. Amestecăm piureul de dovleac cu crema de brânză, adăugăm și un praf de sare și dăm crema la rece până când asamblăm tortul.
Când blatul de tort este răcit complet, îl secționăm în două părți egale. Împărțim crema de dovleac copt în trei părți. Întindem o parte peste prima jumătate de blat. Acoperim cu a doua jumătate de blat și îmbrăcăm tortul deasupra și pe laterale cu restul de cremă.
Preparăm glazura de ciocolată.
Punem frișca lichidă la încălzit și topim în ea ciocolata ruptă în bucăți. Amestecăm bine pentru omogenizare și turnăm glazura ușor temperată peste tortul asamblat. Lăsăm glazura de ciocolată se curgă și pe lateralele tortului pentru un aspect mai plăcut.
Dăm tortul la rece până când se întărește glazura, apoi îl putem secționa.
Să vă fie de folos!
COMENTARII