Pâine / Pizza

Chifle în formă de dovleac cu dovleac în aluat

Pentru că octombrie este luna în care dovlecii sunt vedete, rețeta de chifle în formă de dovleac cu dovleac în aluat poate fi și ea vedetă.

Dovleacul, darul frumos colorat și aromat al toamnei nu este util doar la plăcinte și tarte, sau la supe-creme, ci și inclus în diverse aluaturi, dulci sau sărate. Un exemplu este rețeta de față care va încânta atât papilele gustative cât și privirile. Atât copiii cât și adulții vor fi încântați de chiflele în formă de dovleac. Iar dacă sunt adepții sărbătorii de Halloween, pot fi preparate și pentru a întâmpina cu ele sărbătoarea americană.

Pentru aluatul cu dovleac ne-am inspirat din bucătăria lui Vlăduț, îndrăgitul bucătar de la Neatza cu Răzvan și Dani. El este un adevărat maestru al aluaturilor dospite, o inepuizabilă sursă de inspirație.

Dacă sunteți în căutarea unei rețete de plăcintă cu dovleac, găsiți pe blog o rețetă delicioasă cu foi preparate în casă.

Citește și: Chifle pufoase cu stafide și miere

Rețetă de chifle în formă de dovleac cu dovleac în aluat

Pentru aluatul de chifle folosim dovleac plăcintar răzuit și caramelizat în ulei până se pătrunde. În amestec cu uleiul, pe foc, dovleacul își va intensifica culoarea. Astfel. aluatul va avea culoare asemănătoare culorii dovleacului. Se poate folosi și dovleac caramelizat la cuptor, dacă aveți timp și răbdare.

Dacă și voi adorați preparatele cu dovleac găsiți pe blog o colecție interesantă de rețete cu dovleac.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de chifle în formă de dovleac cu dovleac în aluat..

Chifle în formă de dovleac cu dovleac în aluat pe o farfurie albă

Gătește Chifle în formă de dovleac cu dovleac în aluat

Timp de preparare

35 min

Nivel

complex

Porții

10

Chifle în formă de dovleac cu dovleac în aluat pe o farfurie albă

Ingrediente

  • 750 gr făină tip 650
  • 40 gr drojdie proaspătă
  • 1 lingură de zahăr
  • 500 gr dovleac răzuit
  • 50 ml ulei
  • 1 linguriță de sare
  • 300-350 ml apă caldă
  • 1 linguriță cu vârf de chimen măcinat

Mod de preparare

Începem cu pregătirea dovleacului plăcintar, pe care îl tăiem în bucăți mai mici și îl curățăm de semințe și coajă. Răzuim miezul dovleacului și îl călim în ulei până când se pătrunde bine. Îl asezonăm cu sare, apoi îl transformăm într-o pastă și îl lăsăm să se tempereze ușor.

Între timp, cernem făina într-un vas, iar la mijlocul ei adăugăm drojdia amestecată cu zahărul și puțină apă caldă. Lăsăm drojdia să se activeze, apoi adăugăm dovleacul răzuit și ușor cald. Presărăm și chimenul măcinat și amestecăm bine toate ingredientele, inclusiv făina din vas, turnând treptat și apa caldă. Frământăm aluatul până devine ferm, apoi îl lăsăm la dospit timp de 40-50 de minute.

Împărțim aluatul în 8-10 părți pe care le modelăm în forme sferice. Folosim sfori de bucătărie și legăm fiecare formă sferică în opt secțiuni după cum puteți vedea în imaginea următoare.

Așezăm chiflele în tavă, pe hârtie de copt și le mai lăsăm la dezvoltat 20-30 de minute. Apoi le ungem cu gălbenuș de ou diluat cu puțin lapte și le coacem în cuptorul încălzit la 180 de grade Celsius, pentru 35-40 de minute.

Sunt de mare efect, merită preparate!