Gătește Tort Cupolă cu mousse de zmeură
Timp de preparare
60 min
Nivel
mediu
Porții
16
Ingrediente
- Pentru un blat de 24/42 cm:
- 6 ouă medii
- 150 gr făină
- 150 gr zahăr
- 20 gr cacao
- un praf de sare
- 20 ml esență de vanilie
- 20 ml esență de rom
- Pentru mousse de ciocolată albă:
- 200 gr ciocolată albă
- 50 ml lapte
- 200 ml smântână pentru frișcă
- 2 foi de gelatină( 4 gr), sau 5 gr granule
- Pentru mousse de zmeură:
- 350 gr zmeură
- 200 ml smântână pentru frișcă
- 75 gr zahăr pudră
- 3 foi de gelatină( 6 gr), sau 7 gr granule)
Mod de preparare
Înainte de a ne apuca de lucru pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Apoi, separăm în două boluri, albușurile de gălbenușuri. Mixăm albușurile bine până devin spumoase, presărate cu sare. Adăugăm, treptat, jumătate din cantitatea de zahăr continuând să le mixăm până obținem o bezea fermă. Gălbenușurile le amestecăm bine cu cealaltă jumătate din cantitatea de zahăr până acesta se dizolvă și se decolorează compoziția. În compoziția de gălbenușuri încorporăm, treptat, bezeaua de albușuri, amestecând ușor cu o spatulă. Adăugăm făina cernută, dar oprim o lingură din ea.
Împărțim aluatul în două părți egale. Într-o parte adăugăm cacaua și esența de rom, iar în cealaltă parte adăugăm făina oprită și esența de vanilie.
Împărțim tava în două părți, pe lungime, separate cu hârtie de copt. Într-o parte întindem compoziția simplă, iar în cealaltă compoziția cu cacao.
Coacem blatul în două culori pentru 25-30 de minute la 180 de grade. Apoi îl lăsăm să se răcească și decupăm cele două părți în forme triunghiulare, cu ajutorul unui șablon.
Pregătim și mousse-ul de ciocolată alba și începem asamblarea tortului.
Rupem ciocolata albă în bucăți mici și o punem la topit pe baie de aburi, împreună cu laptele. Adăugăm gelatina hidratată și scursă de apă și amestecăm până se omogenizează bine.
După ce se răcește la temperatura camerei, încorporăm smântâna pentru frișcă, bătută în prealabil până capătă volum. Nu trebuie să capete fermitate ci doar volum.
Tapetăm interiorul bolului de inox cu folie de prospețime și asamblăm triunghiurile de blaturi în el, așezându-le cu vârfurile în jos, alternând culorile.
Turnăm peste acest aranjament crema mousse de ciocolată albă, dar tot sub formă de cupolă. Apoi așezăm un alt rând de blaturi și dăm forma la rece pentru 40-50 de minute.
Când mousse-ul de ciocolată albă devine ferm, preparăm mousse-ul de zmeură.
Punem zmeura într-un vas, pe baie de aburi și o amestecăm cu zahărul și 1 lingură de apă. O fierbem până se topește zahărul și zmeura se strivește, apoi o trecem prin sită și cât este încă fierbinte, adăugăm gelatina hidratată și scursă. Amestecăm bine pentru omogenizare și o lăsăm la temperat. Mixăm frișca până capătă volum și o amestecăm cu crema de zmeură.
Întindem crema mousse de zmeură peste blaturile din bol.
O acoperim cu restul de blaturi și dăm tortul la rece pentru 2 ore, apoi îl putem răsturna pe platou și secționa.
Este delicios și foarte aspectuos, cucerește orice pofticios.
Spor și poftă bină!
COMENTARII