Gătește Tort de mere umplute cu rahat, de post
Timp de preparare
60 min
Nivel
mediu
Porții
12
Ingrediente
- Pentru o formă de 26 cm:
- 200 gr zahăr
- 30 gr zahăr vanilinat
- puțină scorțișoară măcinată
- 11 mere
- 250 gr rahat multicolor
- Pentru blat:
- 2 căni de făină
- 1 cană zahăr
- 1 linguriţă praf copt
- 1 lingură de cacao
- 1 cană de apă minerală
- 1/2 cană ulei
- 2 lingurițe esenţă rom
Mod de preparare
Pornim cuptorul la 180 de grade.
Pregătim mai întâi merele pe care le decojim și le îndepărtăm cu grijă cotoarele. Așezăm o hârtie de copt într-o cratiță, apoi punem merele în ea și presărăm peste ele zahăr vanilinat și scorțișoară. Le dăm la cuptor pentru 10 minute, să se pătrundă ușor. În cratița în care vom coace tortul caramelizăm zahărul. Apoi înclinăm cratița într-o parte și în cealaltă și întindem zahărul ars pe pereții acesteia. Lăsăm cratița deoparte să se întărească zahărul caramelizat.
Pregătim compoziția pentru blat. Amestecăm uleiul cu zahărul, până acesta din urmă se topește, apoi adăugăm apa minerală.
În alt vas, amestecăm făina cu sarea, cacaua și praful de copt. Încorporăm acest amestec în cel lichid și omogenizăm bine compoziția.
Tăiem rahatul în cuburi mai mici, să încapă în interiorul merelor.
Când avem toate aceste elemente gata, asamblăm și coacem deliciosul tort de mere umplute cu rahat.
În cratița cu zahăr ars adăugăm merele unul lângă altul. Le umplem cu rahatul multicolor și turnăm peste ele compoziția de blat.
Dăm tortul la cuptor pentru 35-40 de minute. Imediat ce îl scoatem din cuptor îl răsturnăm pe platou. Îl încercuim cu un inel detașabil de la o formă de tort tot de 26 cm. Procedăm așa pentru a nu se deforma tortul, răsturnându-l fierbinte.
Răsturnăm tortul imediat pentru a nu se întări zahărul caramelizat pe pereții cratiței. Altfel am avea surpriza că nu am mai putea scoate tortul din cratiță.
Tortul se va însiropa de la zahărul caramelizat care se va îmbiba în blat. Însă se mai poate însiropa și ulterior, dacă nu este suficient siropul de zahăr.
Se lasă să se răcească bine, se înlătură inelul circular și se poate secționa. Este foarte gustos, nici nu zici că e de post!
Spor și poftă bună!
COMENTARII