Deserturi de post

Tort de mere umplute cu rahat, de post

Tort de mere umplute cu rahat și zahăr caramelizat, este desertul de post cu care ne-am răsfățat în weekend.

Iată că, dacă dorim și în post ne putem delecta cu deserturi delicioase. Iar deserturile cu mere sunt cele mai la îndemână de preparat. De la plăcinte, la tarte, gogoși, până la prăjituri și torturi. De toate putem prepara. Și cele mai recomandate sunt merele ușor acrișoare.

Mai găsiți pe blog și Rețeta de prăjitură de post cu mere și cacao.

Și tot din categoria rețetelor cu mere foarte simplă, dar  interesantă este și Această Rețeta de prăjitură cu mere.

Rețetă de tort de mere umplute cu rahat, de post

Tortul de față este de fapt un tort răsturnat, cu mere întregi, dar fără cotoare.  În locul cotoarelor am adăugat rahat multicolor.

De menționat că la această rețetă unitatea de măsură pentru ingrediente a fost cana de 300 ml. Este o rețetă veche din caietul îngălbenit de vreme.

Iar în forma de copt(o cratiță emailată de 26 cm) am caramelizat mai întâi zahărul. Este o rețetă adaptată după rețeta de tort cu mere și cremă de zahăr ars. Însă, în varianta de post, crema de zahăr ars lipsește. Lipsește și frișca, dar la cât de bogat este în ingrediente este suficient așa nedecorat.

Citește și: Tort de mere Streusel. Rețetă din bucătăria germană

Blatul a fost însiropat de la zahărul caramelizat de pe pereții formei de copt. Așadar, a fost chiar delicios și vi-l recomandăm cu drag!

* Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Tort de mere umplute cu rahat și zahăr caramelizat, este un desert de post

Gătește Tort de mere umplute cu rahat, de post

Timp de preparare

60 min

Nivel

mediu

Porții

12

Tort de mere umplute cu rahat și zahăr caramelizat

Ingrediente

  • Pentru o formă de 26 cm:
  • 200 gr zahăr
  • 30 gr zahăr vanilinat
  • puțină scorțișoară măcinată
  • 11 mere
  • 250 gr rahat multicolor
  • Pentru blat:
  • 2 căni de făină
  • 1 cană zahăr
  • 1 linguriţă praf copt
  • 1 lingură de cacao
  • 1 cană de apă minerală
  • 1/2 cană ulei
  • 2 lingurițe esenţă rom

Mod de preparare

Pornim cuptorul la 180 de grade.

Pregătim mai întâi merele pe care le decojim și le îndepărtăm cu grijă cotoarele. Așezăm o hârtie de copt într-o cratiță, apoi punem merele în ea și presărăm peste ele zahăr vanilinat și scorțișoară. Le dăm la cuptor pentru 10 minute, să se pătrundă ușor.  În cratița în care vom coace tortul caramelizăm zahărul. Apoi înclinăm cratița într-o parte și în cealaltă și  întindem zahărul ars pe pereții acesteia. Lăsăm cratița deoparte să se întărească zahărul caramelizat.

Pregătim compoziția pentru blat.  Amestecăm uleiul cu zahărul, până acesta din urmă se topește, apoi adăugăm apa minerală.

În alt vas, amestecăm făina cu sarea, cacaua și praful de copt.  Încorporăm acest amestec în cel lichid și omogenizăm bine compoziția.

Tăiem rahatul în cuburi mai mici, să încapă în interiorul merelor.

Când avem toate aceste  elemente gata, asamblăm și coacem deliciosul tort de mere umplute cu rahat.

În cratița cu zahăr ars adăugăm merele unul lângă altul. Le umplem cu rahatul multicolor și turnăm peste ele compoziția de blat.

Dăm tortul la cuptor pentru 35-40 de minute. Imediat ce îl scoatem din cuptor îl răsturnăm pe platou. Îl încercuim cu un inel detașabil de la o formă de  tort tot de 26 cm. Procedăm așa pentru a nu se deforma tortul, răsturnându-l fierbinte.

Răsturnăm tortul imediat pentru a nu se întări zahărul caramelizat pe pereții cratiței. Altfel am avea surpriza că nu am mai putea scoate tortul din cratiță.

Tortul se va însiropa de la zahărul caramelizat care se va îmbiba în blat. Însă se mai poate însiropa și ulterior, dacă nu este suficient siropul de zahăr.

Se lasă să se răcească bine, se înlătură inelul circular și se poate secționa. Este foarte gustos, nici nu zici că e de post!

Spor și poftă bună!