Gătește Tort Richard. Tort cu foi de bezea și cremă de ciocolată
Timp de preparare
60 min
Nivel
mediu
Porții
16
Ingrediente
- Pentru 2 blaturi de 32×43 cm fiecare:
- 8 albușuri
- 1 praf de sare
- 200 gr zahăr
- 1 linguriță extract de vanilie
- Sucul de la 1/2 lămâie
- 150 gr nuci
- 100 gr alune de pădure
- 50 gr pesmet alb.
- Pentru cremă:
- 4 ouă
- 200 gr zahăr
- 1 linguriță extract de vanilie
- 1 praf de sare
- 50 gr pudră de cacao
- 400 gr unt moale cu 82% grăsime.
- 50 gr ciocolată amăruie
- Pentru decor:
- alune de pădure și nuci mărunțite.
Mod de preparare
Începem cu prepararea cremei de cacao cu unt. Aceasta necesită mai multă atenție, pentru că trebuie să amestecăm în ea continuu, în timpul fierberii.
Amestecăm într-o crăticioară ouăle întregi cu zaharul, sarea și vanilia. Apoi trecem pudra de cacao prin sită, direct peste amestecul de ingrediente din cratiță. O încorporăm în compoziție folosind un tel.
Așezăm cratița cu cremă deasupra altei cratițe cu apă fiartă, așezată la rândul ei pe flacăra aragazului. Avem grijă ca partea inferioară a cratiței cu cremă să nu atingă apa. Amestecăm bine compoziția din bol, și o fierbem la foc de intensitate minimă până când crema capătă consistență.
În timp ce crema se temperează punem untul moale în bolul mixerului și îl amestecăm până când devine mai cremos. Apoi, adăugăm în el câte puțin din crema de cacao, în timp ce amestecăm pentru omogenizare. Lăsăm crema să se răcească și preparăm blaturile.
Punem albușurile în bolul mixerului, presărăm sare peste ele și le amestecăm până când devin spumoase. Adăugăm treptat zahărul, vanilia și sucul de lămâie și amestecăm intens până când obținem o bezea fermă.
Încorporăm ușor în bezea nucile și alunele măcinate și amestecate cu pesmetul. Apoi întindem compoziția în tava mare a cuptorului, tapetată cu hârtie de copt.
Coacem foaia de bezea cu alune și nuci pentru 15 minute la 180 de grade Celsius, cu funcția de ventilație setată. După coacere, o lăsăm să se răcească, apoi o secționăm în patru părți, pe lățime.
Pentru a monta tortul, împărțim crema de cacao în 4 părți. Trei părți le întindem între foile de bezea, montând tortul pe un platou încăpător. A patra parte o încălzim pe baie de aburi și adăugăm ciocolata amăruie în ea, pentru a deveni mai consistentă. Cu aceasta îmbrăcăm tortul de jur împrejur și deasupra. Apoi aplicăm alune și nuci mărunțite, pe lateralele tortului.
Punem deliciosul tort Richard la rece pentru cel puțin 8 ore, apoi îl putem porționa.
Spor și poftă bună!
COMENTARII