Dulciuri

Tort Richard. Tort cu foi de bezea și cremă de ciocolată

Dacă sunteți în căutarea unei rețete de tort simplu și delicios, pentru un eveniment în familie, rețeta de tort Richard poate fi una dintre opțiuni.

Este un tort în straturi simetrice, fine și elegante. Blaturile sunt preparate din foi de bezea cu nuci și alune de pădure. Acestea au o textură delicată, datorită lipsei făinii din compoziție. Alunele de pădure le oferă o savoare deosebită. Acestea sunt completate de finețea cremei, preparată din ouă cu pudră de cacao și unt.

Rețeta acestui tort este ușor asemănătoare cu rețeta de tort doboș. Diferența constă în compoziția blaturilor și decorul spectaculos de foi cu caramel al tortului doboș.

O altă rețetă de tort în straturi de pe blog, elegant și delicios, este rețeta de tort Esterhazy. Tortul Esterhazy (Eszterházy) este un tort elegant și absolut delicios, inspirat din bucătăria ungurească. Denumirea lui a fost stabilită după numele prințului ungur Paul de Eszterhazy.

Cum preparăm rețeta de tort Richard

Pentru acest minunat tort nu va trebui decât să coacem o foaie de bezea cu alune și nuci, în cea mai mare tavă a cuptorului. După coacere și răcire o vom secționa în 4-5 părți, pe lățime.

Pentru umplerea blaturilor de tort vom prepara o cremă de cacao cu unt și ouă. Este o cremă ciocolatoasă pe care o putem aromatiza cu rom sau cu vanilie. Opțional, pentru a glazura tortul deasupra, putem adăuga și puțină ciocolată.

Decorăm tortul după propria imaginație, dar cât mai simplu. Cu cât decorul unui tort este mai simplu, cu atât aspectul acestuia va fi mai elegant.

Dacă mai doriți și alte rețete simple și ușoare de torturi, găsiți pe blog o colecție interesantă de unde vă puteți inspira.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de tort Richard.

Tort Richard secționat pe un platou alb

Gătește Tort Richard. Tort cu foi de bezea și cremă de ciocolată

Timp de preparare

60 min

Nivel

mediu

Porții

16

Tort Richard secționat pe un platou alb

Ingrediente

 • Pentru 2 blaturi de 32×43 cm fiecare:
 • 8 albușuri
 • 1 praf de sare
 • 200 gr zahăr
 • 1 linguriță extract de vanilie
 • Sucul de la 1/2 lămâie
 • 150 gr nuci
 • 100 gr alune de pădure
 • 50 gr pesmet alb.
 • Pentru cremă:
 • 4 ouă
 • 200 gr zahăr
 • 1 linguriță extract de vanilie
 • 1 praf de sare
 • 50 gr pudră de cacao
 • 400 gr unt moale cu 82% grăsime.
 • 50 gr ciocolată amăruie
 • Pentru decor:
 • alune de pădure și nuci mărunțite.

Mod de preparare

Începem cu prepararea cremei de cacao cu unt. Aceasta necesită mai multă atenție, pentru că trebuie să amestecăm în ea continuu, în timpul fierberii.

Amestecăm într-o crăticioară ouăle întregi cu zaharul, sarea și vanilia. Apoi trecem pudra de cacao prin sită, direct peste amestecul de ingrediente din cratiță. O încorporăm în compoziție folosind un tel.

Așezăm cratița cu cremă deasupra altei cratițe cu apă fiartă, așezată la rândul ei pe flacăra aragazului. Avem grijă ca partea inferioară a cratiței cu cremă să nu atingă apa. Amestecăm bine compoziția din bol, și o fierbem la foc de intensitate minimă până când crema capătă consistență.

În timp ce crema se temperează punem untul moale în bolul mixerului și îl amestecăm până când devine mai cremos. Apoi, adăugăm în el câte puțin din crema de cacao, în timp ce amestecăm pentru omogenizare. Lăsăm crema să se răcească și preparăm blaturile.

Punem albușurile în bolul mixerului, presărăm sare peste ele și le amestecăm până când devin spumoase. Adăugăm treptat zahărul, vanilia și sucul de lămâie și amestecăm intens până când obținem o bezea fermă.

Încorporăm ușor în bezea nucile și alunele măcinate și amestecate cu pesmetul. Apoi întindem compoziția în tava mare a cuptorului, tapetată cu hârtie de copt.

Coacem foaia de bezea cu alune și nuci pentru 15 minute la 180 de grade Celsius, cu funcția de ventilație setată. După coacere, o lăsăm să se răcească, apoi o secționăm în patru părți, pe lățime.

Pentru a monta tortul, împărțim crema de cacao în 4 părți. Trei părți le întindem între foile de bezea, montând tortul pe un platou încăpător. A patra parte o încălzim pe baie de aburi și adăugăm ciocolata amăruie în ea, pentru a deveni mai consistentă.  Cu aceasta îmbrăcăm tortul de jur împrejur și deasupra. Apoi aplicăm alune și nuci mărunțite, pe lateralele tortului.

Punem deliciosul tort Richard la rece pentru cel puțin 8 ore, apoi îl putem porționa.

Spor și poftă bună!