Gătește Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Timp de preparare
40 min
Nivel
mediu
Porții
12
Ingrediente
- Pentru o foaie de ruladă simplă:
- 5 ouă
- 125 gr zahăr
- 125 gr făină
- un vârf de linguriță cu sare
- 2 lingurițe cu esență de vanilie.
- Pentru o foaie de ruladă cu cacao:
- 5 ouă medii
- 125 gr zahăr
- 100 gr făină
- 25 gr cacao
- 1 vârf de linguriță cu sare
- 2 lingurițe esență de rom.
- Pentru crema de mascarpone cu ciocolată albă:
- 500 gr mascarpone
- 250 ml smântână pentru frișcă (35% grăsime)
- 200 gr ciocolată albă
- 50 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
- un praf de sare
- 175 gr dulceață de vișine
- 1 lingură de amidon alimentar.
Mod de preparare
Începem cu prepararea foilor de ruladă, pe care le coacem în același timp, folosind funcția de ventilație a cuptorului.
Înainte de a amesteca ingredientele, pornim cuptorul la 180 de grade Celsius. Putem să preparăm o singură compoziție și să o împărțim în două, sau preparăm două compoziții.
Cum preparăm foile de ruladă pentru tort
Separăm albușurile de gălbenușuri. și presărăm sare peste albușuri.
Mixăm albușurile până când devin cristaline, apoi adăugăm, treptat, zahărul, în timp ce mixăm energic pentru a obține o bezea fermă. Îndepărtăm mixerul și introducem o spatulă pentru amestecarea următoarelor ingrediente. Adăugăm peste bezea gălbenușurile, amestecând cu mișcări circulare, de jos în sus. Încorporăm, treptat și făina trecută prin sită, iar în cazul foii cu cacao, încorporăm făina amestecată cu cacao și trecut amestecul prin sită. În fiecare compoziție adăugăm și aroma aferentă.
Tapetăm tăvile cu hârtie de copt, întindem aluaturile pentru foile de ruladă în ele și le coacem pentru 15-20 de minute, la 180 de grade, cu funcția de ventilație pornită.
După coacere, lăsăm foile de ruladă să se tempereze 5 minute, apoi le acoperim cu câte un ștergar curat și umezit. Le lăsăm să se răcească bine și le secționăm în câte 3 părți, pe lungime, îndepărtând și marginile inestetice.
Cum preparăm crema pentru tort spirală cu blat bicolor
Mai întâi topim ciocolata albă, ruptă mărunt, în 100 ml de smântână lichidă, încălzită. Amestecăm până la omogenizare, lăsăm compoziția să se răcească și o amestecăm cu mascarpone.
Restul de smântână lichidă o mixăm împreună cu 25 gr de zahăr pudră până când capătă fermitate. Amestecăm frișca cu crema de ciocolată albă și mascarpone. Adăugăm și un praf de sare pentru a intensifica gustul cremei.
Pentru a forma tortul împărțim crema în două părți. Cu o parte de cremă ungem fâșiile de ruladă în strat mai subțire. Apoi începem să le rulăm strâns adăugându-le pe rând la ruloul format, alternativ, una neagră și una albă.
După ce le-am adăugat pe toate, așezăm tortul spirală pe un platou și îl îmbrăcăm în crema oprită.
Pentru decor, încălzim dulceața pe baie de aburi și o punem într-o sită pentru a se scurge siropul. Amestecăm siropul cu amidonul și îl mai fierbem până când devine consistent. Apoi adăugăm vișinele.
Cu o parte din vișine decorăm tortul deasupra, iar pe celelalte le servim odată cu feliile de tort.
Punem tortul la rece pentru cel puțin 6-8 ore, înainte de a-l porționa.
Spor și poftă bună!
COMENTARII