Dulciuri

Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine

Pentru o zi mai specială din viața familiei, rețeta de tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine este chiar opțiunea potrivită. Nu se prepară anevoios și nu necesită ingrediente complexe.

Blaturile de tort se prepară după rețeta clasică pentru foi de ruladă. Se prepară foi mai subțiri, pentru a le putea modela fără a se rupe.

Am mai prezentat anterior o rețetă ușor asemănătoare de tort spirală cu mascarpone și căpșuni. La acest tort am folosit doar o foaie de ruladă cu cacao, dar mai consistentă. Iar crema de mascarpone a fost îmbogățită cu căpșuni.

Cremele pe bază de mascarpone au devenit foarte apreciate, în special pentru simplitatea și rapiditatea preparării. Se pot prepara în diferite combinații: cu frișcă, cu ciocolată albă, cu nucă de cocos și multe alte ingrediente.

Vedeți aici și o rețetă de cremă de mascarpone cu cafea. Se prepară simplu și ușor, din ingrediente puține. Este ideală pentru umplerea prăjiturilor și torturilor, sau a deserturilor la pahar.

Cum preparăm rețeta de tort spirală cu blat bicolor

Baza acestui tort este formată din două foi de ruladă, una simplă și una cu pudră de cacao. Foile se taie în fâșii egale care se ung cu cremă și se rulează alternând culorile.

Puteți să personalizați rețeta de tort după propriul gust. Chiar și foile de ruladă le puteți prepara în alt mod, adăugând diferiți coloranți naturali sau sintetici.

La fel și crema o puteți prepara din alte ingrediente, dacă nu agreați brânza mascarpone. Puteți prepara o cremă de vanilie sau una de lămâie.

Vedeți aici și rețeta pentru crema de lămâie, perfectă pentru prăjituri și torturi. Este o cremă fiartă în care se adaugă unt.

Dar găsiți pe blog mai multe rețete de cremă, prezentate separat, de unde o puteți alege pe cea care vă încântă mai mult.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine.

Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine, secționat pe platou, alături de o linguriță cu vișine

Gătește Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

12

Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine secționat pe platou, alături de o porție pe farfurie și o cratiță cu jeleu de vișine

Ingrediente

 • Pentru o foaie de ruladă simplă:
 • 5 ouă
 • 125 gr zahăr
 • 125 gr făină
 • un vârf de linguriță cu sare
 • 2 lingurițe cu esență de vanilie.
 • Pentru o foaie de ruladă cu cacao:
 • 5 ouă medii
 • 125 gr zahăr
 • 100 gr făină
 • 25 gr cacao
 • 1 vârf de linguriță cu sare
 • 2 lingurițe esență de rom.
 • Pentru crema de mascarpone cu ciocolată albă:
 • 500 gr mascarpone
 • 250 ml smântână pentru frișcă (35% grăsime)
 • 200 gr ciocolată albă
 • 50 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
 • un praf de sare
 • 175 gr dulceață de vișine
 • 1 lingură de amidon alimentar.

Mod de preparare

Începem cu prepararea foilor de ruladă, pe care le coacem în același timp, folosind funcția de ventilație a cuptorului.

Înainte de a amesteca ingredientele, pornim cuptorul la 180 de grade Celsius. Putem să preparăm o singură compoziție și să o împărțim în două, sau preparăm două compoziții.

Cum preparăm foile de ruladă pentru tort

Separăm albușurile de gălbenușuri. și presărăm sare peste albușuri.

Mixăm albușurile până când devin cristaline, apoi adăugăm, treptat, zahărul, în timp ce mixăm energic pentru a obține o bezea fermă. Îndepărtăm mixerul și introducem o spatulă pentru amestecarea următoarelor ingrediente. Adăugăm peste bezea gălbenușurile, amestecând cu mișcări circulare, de jos în sus. Încorporăm, treptat și făina trecută prin sită, iar în cazul foii cu cacao, încorporăm făina amestecată cu cacao și trecut amestecul prin sită. În fiecare compoziție adăugăm și aroma aferentă.

Tapetăm tăvile cu hârtie de copt, întindem aluaturile pentru foile de ruladă în ele și le coacem pentru 15-20 de minute, la 180 de grade, cu funcția de ventilație pornită.

După coacere, lăsăm foile de ruladă să se tempereze 5 minute, apoi le acoperim cu câte un ștergar curat și umezit. Le lăsăm să se răcească bine și le secționăm în câte 3 părți, pe lungime, îndepărtând și marginile inestetice.

Cum preparăm crema pentru tort spirală cu blat bicolor

Mai întâi topim ciocolata albă, ruptă mărunt, în 100 ml de smântână lichidă, încălzită. Amestecăm până la omogenizare, lăsăm compoziția să se răcească și o amestecăm cu mascarpone.

Restul de smântână lichidă o mixăm împreună cu 25 gr de zahăr pudră până când capătă fermitate. Amestecăm frișca cu crema de ciocolată albă și mascarpone. Adăugăm și un praf de sare pentru a intensifica gustul cremei.

Pentru a forma tortul împărțim crema în două părți. Cu o parte de cremă ungem fâșiile de ruladă în strat mai subțire. Apoi începem să le rulăm strâns adăugându-le pe rând la ruloul format, alternativ, una neagră și una albă.

După ce le-am adăugat pe toate, așezăm tortul spirală pe un platou și îl îmbrăcăm în crema oprită.

Pentru decor, încălzim dulceața pe baie de aburi și o punem într-o sită pentru a se scurge siropul.  Amestecăm siropul cu amidonul și îl mai fierbem până când devine consistent. Apoi adăugăm vișinele.

Cu o parte din vișine decorăm tortul deasupra, iar pe celelalte le servim odată cu feliile de tort.

Punem tortul la rece pentru cel puțin 6-8 ore, înainte de a-l porționa.

Spor și poftă bună!