Gătește Varză călită cu ciuperci la tigaie
Timp de preparare
60 min
Nivel
mediu
Porții
6
Ingrediente
- Pentru preparat varza:
- 1 varză mare, murată
- 1 ceapă mare
- 3-4 linguri de ulei de floarea soarelui
- 1 crenguță de cimbru
- 2 foi de dafin
- 1 linguriță cu boia de ardei afumată
- boabe de piper sau piper măcinat
- Pentru preparat ciupercile:
- 500 gr ciuperci champignon
- 3-4 linguri de ulei
- 3 căței de usturoi
- sare și piper după gust
Mod de preparare
Pentru a prepara varza călită, mai întâi tocăm varza în fâșii și o punem în apă rece pentru 10-15 minute pentru a mai elimina puțin din sare.
Curățăm ceapa și o tocăm mărunt, apoi o călim ușor în uleiul încins. O călim doar până când începe să-și schimbe culoarea și devine sticloasă. Scurgem bine varza murată și o adăugăm peste ceapă.
Amestecăm bine varza cu ceapa și uleiul din tigaie și o lăsăm la călit timp de 35-40 de minute, la foc de intensitate mică. Din când în când mai agităm tigaia pentru a se amesteca ingredientele. Nu adăugăm apă decât dacă varza începe să se ardă. Și dacă adăugăm, ne rezumăm la 2-3 linguri de apă, pentru că varza se prepară doar în ulei, de aceea se numește călită. Adăugăm pe parcursul preparării și două foi de dafin, piper după gust și o crenguță de cimbru.
Pentru preparat ciupercile, mai întâi ștergem bine ciupercile cu ștergare umezite, apoi le feliem.
Punem uleiul la încins și adăugăm în el cățeii de usturoi curățați și ușor striviți. Îi amestecăm pentru 1-2 minute prin ulei, pentru a-l aromatiza, apoi îi îndepărtăm. Adăugăm ciupercile feliate și le lăsăm să se prepare până când se evaporă tot lichidul pe care acestea îl lasă în tigaie.
Le asezonăm spre final de preparare cu sare și piper.
Când și varza și ciupercile sunt gata, le amestecăm în același vas și le mai preparăm împreună pentru 8-10 minute.
Servim delicioasa varză călită cu ciuperci la tigaie cu 2-3 căței de usturoi și mămăliguță.
Este delicioasă combinația!
COMENTARII