Rețete de post

Varză călită cu ciuperci la tigaie

Pentru una dintre mesele principale ale unei zile de post, rețeta de varză călită cu ciuperci la tigaie poate fi una dintre opțiuni.

Ne place varza călită, atât cea murată cât și cea proaspătă, mai ales servită cu mămăliguță. Ne plac tare mult și ciupercile la tigaie, de asemeni servite cu mămăliguță. Iar dacă vom combina aceste două preparate, deliciul va fi maxim.

Folosim varza în preparatele culinare din aproape toate categoriile. O includem în supe și ciorbe, în mâncăruri scăzute, salate sau aperitive.

Una dintre rețetele de aperitiv cu varză murată este rețeta de plăcinte rusești denumite Pirojki.  Pe acestea le preparăm și vara, dar cu varză proaspătă. Sunt delicioase în ambele variante și pot constitui baza gustărilor din pauza de masă de la serviciu. Le mai preparăm și atunci când avem în meniu varză și ne mai rămâne pentru a doua zi.

Una dintre rețetele cu varză murată pe care o preparăm foarte des este cea de ciorbă de varză murată cu ciolan afumat – Krautsuppe. Este atât de gustoasă și consistentă că a devenit preferata noastră din sezonul rece.

Cum preparăm rețeta de varză călită cu ciuperci la tigaie

Pentru rețeta de față preparăm separat varza călită și ciupercile la tigaie tot separat. Le unim la final de preparare și le mai preparăm puțin împreună pentru a se întrepătrunde bine gusturile.

Preparăm și o mămăliguță clasică și în loc de ardeiul iute cu care servim de obicei varza călită, de data aceasta o servim cu grăunți de usturoi. Este delicioasă în această combinație!

Dacă și voi adorați mâncărurile pe bază de varză, găsiți pe blog mai multe rețete de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne mai puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de varză călită cu ciuperci la tigaie.

Porție de varză cu ciuperci decorată cu pătrunjel verde

Gătește Varză călită cu ciuperci la tigaie

Timp de preparare

60 min

Nivel

mediu

Porții

6

Varză călită cu ciuperci la tigaie

Ingrediente

  • Pentru preparat varza:
  • 1 varză mare, murată
  • 1 ceapă mare
  • 3-4 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 1 crenguță de cimbru
  • 2 foi de dafin
  • 1 linguriță cu boia de ardei afumată
  • boabe de piper sau piper măcinat
  • Pentru preparat ciupercile:
  • 500 gr ciuperci champignon
  • 3-4 linguri de ulei
  • 3 căței de usturoi
  • sare și piper după gust

Mod de preparare

Pentru a prepara varza călită, mai întâi tocăm varza în fâșii și o punem în apă rece pentru 10-15 minute pentru a  mai elimina puțin din sare.

Curățăm ceapa și o tocăm mărunt, apoi o călim ușor în uleiul încins. O călim doar până când începe să-și schimbe culoarea și devine sticloasă. Scurgem bine varza murată și o adăugăm peste ceapă.

Amestecăm bine varza cu ceapa și uleiul din tigaie și o lăsăm la călit timp de 35-40 de minute, la foc de intensitate mică. Din când în când mai agităm tigaia pentru a se amesteca ingredientele. Nu adăugăm apă decât dacă varza începe să se ardă. Și dacă adăugăm, ne rezumăm la 2-3 linguri de apă, pentru că varza se prepară doar în ulei, de aceea se numește călită. Adăugăm pe parcursul preparării și două foi de dafin, piper după gust și o crenguță de cimbru.

Pentru preparat ciupercile, mai întâi ștergem bine ciupercile cu ștergare umezite, apoi le feliem.

Punem uleiul la încins și adăugăm în el cățeii de usturoi curățați și ușor striviți. Îi amestecăm pentru 1-2 minute prin ulei, pentru a-l aromatiza, apoi îi îndepărtăm. Adăugăm ciupercile feliate și le lăsăm să se prepare până când se evaporă tot lichidul pe care acestea îl lasă în tigaie.

Le asezonăm spre final de preparare cu sare și piper.

Când și varza și ciupercile sunt gata, le amestecăm în același vas și le mai preparăm împreună pentru 8-10 minute.

Servim delicioasa varză călită cu ciuperci la tigaie cu 2-3 căței de usturoi și mămăliguță.

Este delicioasă combinația!