Aperitive

Plăcinte rusești cu varză – Pirojki cu varză

Ne plac plăcintele, atât dulci cât și sărate, iar aceste plăcinte rusești cu varză – Pirojki cu varză, parcă le întrec pe toate. Sunt gustoase calde, servite cu o lingură de smântână, dar sunt gustoase și reci, luate la pachete.

Se prepară la cuptor, din aluat dospit și varză călită, proaspătă sau murată, în funcție de sezon.

Tot din categoria rețetelor de plăcinte sărate, vă mai recomand și rețeta de plăcinte cu cartofi preparate la tigaie. Sunt deosebite și pot fi pregătite din piureul de cartofi rămas pentru a doua zi.

Iar dacă doriți o rețetă de plăcintă mai complexă, cu o combinație din mai multe ingrediente, vă recomand rețeta de plăcintă aperitiv cu aluat de cartofi și umplutură de cașcaval cu șuncă, preparată tot la tigaie. Ca și la rețeta anterioară, se poate prepara din piureul de cartofi rămas pentru a doua zi.

Rețetă de plăcinte rusești cu varză – Pirojki cu varză

Pentru rețeta de față se prepară un aluat dospit și se călește o varză albă cu ceapă și morcovi. Morcovii sunt opționali, însă dau un gust dulce, deosebit, plăcintelor, plus o pată de culoare. Plăcintele rusești au o formă mai deosebită, sunt alungite și se prepară la cuptor. Se ung cu gălbenuș de ou pentru a se rumeni frumos.

Găsiți pe blog mai multe rețete de plăcinte sărate, dar și de tarte și diverse aperitive.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Foto credit

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de plăcinte rusești cu varză – Pirojki cu varză.

Secțiune de plăcinte rusești cu varză - Pirojki cu varză

Gătește Plăcinte rusești cu varză – Pirojki cu varză

Timp de preparare

60 min

Nivel

mediu

Porții

12

Secțiune de plăcinte rusești cu varză - Pirojki cu varză

Ingrediente

  • Pentru aluat de plăcinte rusești cu varză:
  • 750 gr făină
  • 7 gr drojdie uscată
  • 1 linguriță de zahăr
  • 1 linguriță de sare
  • 350 ml lapte cald
  • 100 gr unt
  • 1-2 gălbenușuri, pentru uns
  • Pentru umplutura plăcintelor rusești:
  • 1 varză albă, proaspătă
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • sare și piper
  • 2-3 linguri ulei de floarea soarelui

Mod de preparare

Pregătim aluatul dospit pentru plăcintele rusești cu varză

Punem laptele la încălzit, dar nu-l lăsăm să atingă punctul de fierbere. Într-un alt vas, punem untul la topit.

Cernem făina într-un bol încăpător și o amestecăm cu sarea. Facem o adâncitură la mijlocul ei și punem acolo drojdia amestecată cu zahărul. Adăugăm și puțin lapte cald și amestecăm până se lichefiază drojdia și zahărul. Lăsăm amestecul de drojdie cu zahăr și lapte la dezvoltat, apoi îl amestecăm cu făina din vas, adăugând treptat și laptele cald, dar și untul topit și temperat. Frământăm aluatul până devine omogen și nelipicios. Îl acoperim cu un ștergar și îl lăsăm la dospit aproximativ 50-60 de minute.

Între timp, pregătim varza călită.

Tocăm varza fideluță și o amestecăm bine într-un vas, cu puțină sare și puțin piper, proaspăt măcinate. O lăsăm așa 10-12 minute, pentru a-și lăsa lichidul în vas.

Curățăm ceapa, o tocăm mărunt, curățăm morcovul și îl dăm pe răzătoare. Punem uleiul la încins, într-o tigaie adâncă și călim în el ceapa cu morcovul. Scurgem bine varza de lichidul lăsat și o adăugăm peste legumele călite. Amestecăm bine varza cu ceapa și morcovul și le preparăm pentru 20-25 de minute, la foc mic. Le amestecăm din când în când pentru o preparare uniformă. Lăsăm varza călită la răcit, până când se dospește aluatul.

Apoi asamblăm și coacem delicioasele plăcinte rusești cu varză – Pirojki cu varză.

Când aluatul s-a dospit suficient, dublându-și volumul, pornim cuptorul la 180 de grade Celsius. Presărăm puțină făină pe masa de lucru și împărțim aluatul în 12 bucăți. Modelăm bucățile de aluat în forme sferice.

Cu ajutorul sucitorului, întindem bucățile de aluat în foi mai subțiri, circulare. Punem pe fiecare foaie de aluat câte o lingură din compoziția de varză. Apoi unim marginile aluatului peste umplutură, răsucindu-le ușor pentru a nu se desface. Așezăm plăcintele astfel formate în tava cuptorului, tapetată cu hârtie de copt.

Ungem plăcintele cu unul sau două gălbenușuri bine amestecate, cu ajutorul unei pensule de patiserie. Le dăm la cuptor pentru 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius, sau până când se rumenesc frumos la suprafață.

Le servim calde, sau reci, simple sau cu smântână, după preferințe.

Spor și poftă bună!