Gătește Varză murată călită. Rețetă simplă de post
Timp de preparare
60 min
Porții
4
Ingrediente
- 1 varză mare, murată
- 1 ceapă mare
- 120 ml ulei de floarea soarelui
- 1 crenguță de cimbru
- 2 foi de dafin
- 1 linguriță cu boia de ardei afumată
- boabe de piper sau piper măcinat
Mod de preparare
Mai întâi scurgem varza murată de saramură, o tocăm în fâșii și o punem în apă rece pentru 10-15 minute. Nu o lăsăm foarte mult în apă rece pentru a nu-și pierde gustul și proprietățile. Nu dorim decât să mai elimine puțin din sare.
Apoi curățăm ceapa și o tocăm mărunt.
Punem uleiul într-o tigaie adâncă la încălzit și călim în el ceapa tocată. Călim ceapa doar până când începe să-și schimbe culoare și devine sticloasă. Scurgem bine varza murată și o adăugăm peste ceapă.
Amestecăm bine varza cu ceapa și uleiul din tigaie și o lăsăm la călit timp de 35-40 de minute, la foc de intensitate mică. Din când în când mai agităm tigaia pentru a se amesteca ingredientele. Nu adăugăm apă decât dacă varza începe să se ardă. Și dacă adăugăm, ne rezumăm la 2-3 linguri de apă.
Varza se prepară doar în ulei, de aceea se numește călită. Adăugăm pe parcursul preparării și două foi de dafin, piper după gust și o crenguță de cimbru.
Servim delicioasa varză murată călită, caldă cu pâine de casă sau cu mămăliguță și ardei iute.
Spor și poftă bună!
COMENTARII