Rețete de post

Varză murată călită. Rețetă simplă de post

Una dintre cele mai simple rețete de mâncare, din categoria celor de post, este rețeta de varză murată călită. Este o rețetă preparată din puține ingrediente, este gustoasă, dar oferă și proprietăți benefice organismului.

Rețeta de varză călită este cea clasică, așa cum o prepara mama sau bunica, odinioară.

Pentru că în sezonul rece varza murată este unul dintre alimentele de bază, nu ezităm să o includem cât mai des în meniurile săptămânale. O preparăm în diferite moduri, de la supe și ciorbe, la mâncăruri scăzute, salate sau aperitive.

Una dintre rețetele de aperitiv cu varză este cea de plăcinte rusești denumite Pirojki. Acestea se pot prepara, atât cu varză proaspătă cât și cu varză acră. În plus, se mai pot prepara atunci când avem în meniu varză și ne mai rămâne pentru a doua zi.

Iar dintre rețetele de ciorbă cu varză murată, vă recomand rețeta de ciorbă de varză murată cu ciolan afumat – Krautsuppe. Este printre cele mai gustoase ciorbe din sezonul rece.

Cum se prepară rețeta de varză murată călită

Pentru rețeta de față nu avem mare lucru de făcut. Tocăm o ceapă, o călim în ulei, tocăm varza și o adăugăm peste ceapă. Nu necesită apă decât dacă lichidul din vas se evaporă în timpul preparării. De obicei, varza călită se prepară la foc de intensitate mică, tocmai pentru a nu scădea prea mult lichidul. Se poate prepara atât pe flacăra aragazului cât și la cuptor.

Varza călită este foarte gustoasă servită cu mămăliguță.

Dacă și voi adorați mâncărurile cu varză murată, găsiți mai multe rețete pe blog, atât cu carne cât și de post.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne mai puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de varză murată călită.

Două porții de varză murată călită în două boluri, alături de două felii de pâine

Gătește Varză murată călită. Rețetă simplă de post

Timp de preparare

60 min

Porții

4

Porție de varză călită decorată cu pătrunjel verde

Ingrediente

  • 1 varză mare, murată
  • 1 ceapă mare
  • 120 ml ulei de floarea soarelui
  • 1 crenguță de cimbru
  • 2 foi de dafin
  • 1 linguriță cu boia de ardei afumată
  • boabe de piper sau piper măcinat

Mod de preparare

Mai întâi scurgem varza murată de saramură, o tocăm în fâșii și o punem în apă rece pentru 10-15 minute. Nu o lăsăm foarte mult în apă rece pentru a nu-și pierde gustul și proprietățile. Nu dorim decât să mai elimine puțin din sare.

Apoi curățăm ceapa și o tocăm mărunt.

Punem uleiul într-o tigaie adâncă la încălzit și călim în el ceapa tocată. Călim ceapa doar până când începe să-și schimbe culoare și devine sticloasă. Scurgem bine varza murată și o adăugăm peste ceapă.

Amestecăm bine varza cu ceapa și uleiul din tigaie și o lăsăm la călit timp de 35-40 de minute, la foc de intensitate mică. Din când în când mai agităm tigaia pentru a se amesteca ingredientele. Nu adăugăm apă decât dacă varza începe să se ardă. Și dacă adăugăm, ne rezumăm la 2-3 linguri de apă.

Varza se prepară doar în ulei, de aceea se numește călită. Adăugăm pe parcursul preparării și două foi de dafin, piper după gust și o crenguță de cimbru.

Servim delicioasa varză murată călită, caldă cu pâine de casă sau cu mămăliguță și ardei iute.

Spor și poftă bună!