Decorațiuni / Condimente

Vegeta de casă din legume și verdețuri

Pentru că ne place să adăugăm cât mai multe legume în mâncăruri, iar legumele deshidratate sunt mult mai aromate, am pregătit zilele acestea o rețetă de vegeta de casă din legume și verdețuri.

Este mult mai sănătoasă atunci când este preparată în casă, fără conservanți și alte adaosuri neprietenoase organismului.

Și pentru că nu dețin un deshidrator, dar dețin o friteuză cu program de deshidratare, am folosit-o cu spor pentru această minunată vegeta de casă din legume și verdețuri.

Iar pentru că intuiesc deja întrebarea multora ”Cum procedăm dacă nu deținem nici deshidrator nici friteuză?”, vă spun dinainte că puteți folosi și cuptorul aragazului, la o temperatură de 70 grade cu ventilație, sau cu ușa întredeschisă, ca la bezele. Dar puteți usca legumele și la soare, așezate între coli albe. Găsiți hârtie de copt albă, este ideală.

Orice variantă alegeți, merită preparată vegeta de casă, pentru că dă gust tare bun mâncărurilor.

Și puneți acolo toate legumele care vă plac. Veți avea o armonie perfectă de gusturi și culori.

Mai găsiți pe blog și:

Rețeta de pudră din coși de portocale

Rețeta de mix de condimente pentru turta dulce

* Nu uitați că vă aștept zilnic și pe pagina de facebook a blogului. Veți găsi multe rețete, idei noi și multe alte noutăți.

*De asemenea, va puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acoloe veți putea încarca fotografiile voastre cu preparate de pe blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

 

Vegeta de casă din legume și verdețuri

Gătește Vegeta de casă din legume și verdețuri

Timp de preparare

6 ore

Porții

35-40

Vegeta de casă din legume și verdețuri

Ingrediente

  • 6 roșii
  • 2 ardei capia, roșii
  • 2 gogoșari
  • 1 ardei gras, verde
  • 5 morcovi mari
  • 4 rădăcini de pătrunjel
  • 3 rădăcini de păstârnac
  • 1 rădăcină de țelină cu frunze
  • 2 legături de pătrunjel

Mod de preparare

Toate rădăcinoasele se curăță și se feliază subțire cu feliatorul mandolină, sau cu feliatorul de la robot, iar dacă nu avem nici una nici alta, pur și simplu cu cuțitul.

Roșiile spălate și bine scurse, se taie în patru, iar ardeii, de asemeni spălați și curățați, se taie Julien.

Se spală și se scurg foarte bine frunzele și tijele de țelină și frunzele de pătrunjel.

Frunzele de țelină se vor separa de tije, iar tijele se taie în bucăți mai mici.

Se așază pe grilajele friteuzei/deshidratorului, straturi dense de rădăcinoase. Se usucă conform timpilor indicați în prospectele aparatelor, dar se verifică, totuși, să fie suficient de uscate.

Este bine să sortăm legumele pentru că au timpi de uscare diferiți. Se usucă în același timp rădăcinoasele, iar roșiile, dacă nu sunt foarte suculente se pot usca împreună cu ardeii.

Frunzele de pătrunjel, de țelină și tijele de țelină, se usucă cel mai repede.

După ce s-au deshidratat toate legumele și frunzele se mărunțesc cu ajutorul robotului, a unui chopper, sau a unei râșnițe.

Mai există și metoda uscării legumelor la soare, pentru cei care stau la curte, sau metoda cuptorului. Metoda cuptorului este mai laborioasă, pentru că sunt niște timpi de pauză între uscări.

Dintre toate prefer metoda deshidratorului, iar această friteuză cu aer cald este perfectă pentru această metodă.

Păstrăm amestecul de legume pentru vegeta de casă în borcane închise ermetic, așezate pe raftul din cămară. Nu este necesar să adăugăm sare, decât dacă legumele nu sunt uscate foarte bine.

Se mai pot păstra și în pungi vidate.

Legumele pentru vegeta de casă pot varia, se mai pot usca și: ceapă albă sau roșie, gulii, apio, chiar și varză.

Pentru a vedea rețeta în imagini, dați click pe galeria foto de mai sus!

Să vă fie de folos!