CUM SPALAM FRUCTELE SI LEGUMELE

 

Fructele si legumele fac parte din alimentatia noastra zilnica si este foarte important,inainte de a le consuma,sa le spalam corect.Asadar,cum spalam fructele si legumele ?

Desi exista in comert diverse solutii sau detergenti pentru spalarea fructelor,legumelor si verdeturilor ,eu prefer trei variante simple,ieftine si cat de cat eficiente .

Otetul de vin alb sau de mere fiind un dezinfecatnt natural este o solutie simpla si la indemana oricui .La o parte de otet se pun trei parti de apa ,se scufunda fructele sau legumele si se lasa 10-15 minute ,apoi se clatesc de doua ,trei ori sub jet rece de apa.

Pentru o eficienta mai mare ,mai puteti adauga si o lingura de sare grunjoasa.

Aceasta solutie elimina bacteriile,neutralizeaza unele pesticide  si eventulale urme de mucegai.

DSC_0278

Bicarbonatul de sodiu este de asemeni este eficient pentru spalare si dezinfectare. Umpleti pe jumatate chiuveta sau un bol mare cu apa ,adaugati fr fructele sau legumele si lastati-le in jur de 20 de minute .Clatiti-le bine cu apa rece ,stergeti-le/uscati-le si le puteti manca/folosi ,dupa caz .

DSC_0282

Zeama de lamaie in combinatie cu bicarbonat de sodiu functioneaza foarte bine .O solutie preparata din doua linguri de bicarbonat,una de zeama de lamaie la o cana de 250 ml de apa este eficienta , curata si dezinfecteaza suprafata fructelor si legumelor.Si verdeturile pot fi lasate la inmuiat 5-10 minute in aceasta solutie,apoi clatite foarte bine cu apa rece .

De retinut :

  • Daca alegeti sa le spalati in chiuveta ,asigurati-va ca este bine spalata si dezinfectata .Gurile de scurgere pot ascunde si ele bacterii nedorite .
  • Spalati-va bine mainile cu apa calda si sapun dupa ce ati atins fructele sau legumele abia cumparate,in afara pesticidelor ,pot avea si diverse bacterii /praf ,etc.De la culesul ,transportul si depozitarea lor pot acumula o multime de substante nedorite .
  • Spalatul fructelor si legumelor se face in functie de consistenta lor.De exemplu merele,portocalele ,bananele ,pepenii,pot sta la inmuiat timp indelungat .In schimb zmeura,capsunele ,afinele,se pun intr-o sita,se scufunda in solutia pe care ati ales s-o folositi si se clatesc in apa rece prin scufundare .
  • Este foarte important ,de asemeni sa spalati si fructele /legumele a carui coaja nu se consuma .Cum spuneam mai sus,nu cunoastem conditiile de transport si depozitare ,unde pot acumula diverse bacterii periculoase .

Voi cum spalati fructele si legumele ? Ce solutii naturale si la indemana folositi ?

DSC_0289

 

 

 

Comentează folosind contul de Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *