Rețete de bază

Cum spalam fructele si legumele

 

Fructele si legumele fac parte din alimentatia noastra zilnica si este foarte important,inainte de a le consuma,sa le spalam corect. Asadar, cum spalam fructele si legumele?

Desi exista in comert diverse solutii sau detergenti pentru spalarea fructelor,legumelor si verdeturilor, eu prefer trei variante simple,ieftine si cat de cat eficiente.

 

Cum spalam cel mai bine fructele si legumele

 

Otetul de vin alb sau de mere fiind un dezinfectant natural este o solutie simpla si la indemana oricui.

La o parte de otet se pun trei parti de apa ,se scufunda fructele sau legumele si se lasa 10-15 minute ,apoi se clatesc de doua ,trei ori sub jet rece de apa.

Pentru o eficienta mai mare ,mai puteti adauga si o lingura de sare grunjoasa.

Aceasta solutie elimina bacteriile,neutralizeaza unele pesticide si eventulale urme de mucegai.

cum spalam fructele si legumele

Bicarbonatul de sodiu este de asemeni este eficient pentru spalare si dezinfectare. Umpleti pe jumatate chiuveta sau un bol mare cu apa ,adaugati fr fructele sau legumele si lastati-le in jur de 20 de minute.

Clatiti-le bine cu apa rece ,stergeti-le/uscati-le si le puteti manca/folosi ,dupa caz .

cum spalam fructele si legumele

 

Zeama de lamaie in combinatie cu bicarbonat de sodiu functioneaza foarte bine.

O solutie preparata din doua linguri de bicarbonat,una de zeama de lamaie la o cana de 250 ml de apa este eficienta, curata si dezinfecteaza suprafata fructelor si legumelor.

Si verdeturile pot fi lasate la inmuiat 5-10 minute in aceasta solutie,apoi clatite foarte bine cu apa rece .

 

Important de retinut:

 

  • Daca alegeti sa le spalati in chiuveta ,asigurati-va ca este bine spalata si dezinfectata .Gurile de scurgere pot ascunde si ele bacterii nedorite.
  • Spalati-va bine mainile cu apa calda si sapun dupa ce ati atins fructele sau legumele abia cumparate,in afara pesticidelor ,pot avea si diverse bacterii /praf ,etc.
  • De la culesul ,transportul si depozitarea lor pot acumula o multime de substante nedorite .
  • Spalatul fructelor si legumelor se face in functie de consistenta lor.De exemplu merele,portocalele ,bananele ,pepenii,pot sta la inmuiat timp indelungat.
  • In schimb zmeura,capsunele ,afinele,se pun intr-o sita,se scufunda in solutia pe care ati ales s-o folositi si se clatesc in apa rece prin scufundare .
  • Este foarte important ,de asemenea sa spalati si fructele /legumele a carui coaja nu se consuma.
  • Cum spuneam mai sus,nu cunoastem conditiile de transport si depozitare ,unde pot acumula diverse bacterii periculoase .

Voi cum spalati fructele si legumele? Ce solutii naturale si la indemana folositi?

cum spalam fructele si legumele

 

Dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.