PASCA CU ALUAT UMPLUT SI RICOTTA

pasca cu aluat umplut si ricotta

120 min

mediu

1 portii

 

Nu peste mult timp vom sarbatori Pastele ortodox si m-am gandit ca n-ar fi rau sa va arat pasca pe care eu o iubesc in mod deosebit.Pe langa faptul ca este aratoasa,mai are si un aluat delicios umplut cu nuci si cacao,iar deasupra troneaza un amestec extrem de bun cu ricotta si stafide.

Este o reteta proprie,m-am gandit sa combin cumva un aluat de cozonac umplut cu crema de cacao si nuci si crema de branza de la pasca .A rezultat o pasca  absolut delicioasa si cremoasa de care sunt foarte mandra.
Sper sa va placa si sa o incercati,va asigur ca pasca cu aluat umplut si ricotta merita tot efortul.

Ingrediente

  • Aluat
  • 280 g faina
  • 130 ml lapte
  • 50 g zahar
  • 2 galbenusuri
  • 40 g unt
  • 15 g drojdie proaspata
  • un praf de sare
  • coaja de la 1/2 lamaie si 1/2 portocala
  • Umplutura aluat
  • 2 albusuri
  • 50 g zahar
  • 3 linguri pline cu cacao (25 g)
  • 80 g nuci macinate
  • Topping
  • 500 g ricotta (urda sau branza dulce de vaci )
  • 2 oua
  • 130 g zahar
  • 120 g stafide
  • 3 linguri de gris ( 50 g)
  • 1 lingurita extract de vanilie (sau 1/2 esenta de vanilie )

 

Mod de preparare pasca cu aluat umplut si ricotta

 Ca la orice aluat dospit,trebuie sa avem ingredientele la temperatura camerei,asa ca le scoatem din frigider,camara sau de prin alte locuri racoroase si le lasam in bucatarie .
Pentru ca treaba sa mearga rapid,cantarim tot ce ne trebuie pentru reteta si tinem ingredientele la indemana.
Prepararea aluatului : cernem faina intr-un bol incapator,facem o gropita in mijloc si punem drojdia dizolvata in 2-3 linguri de lapte (din cantitatea data) si asteptam 5-7 minute sa apara bule deasupra.
Intre timp,amestecam zaharul cu galbenusurile,apoi turnam laptele cald (nu fierbinte) si amestecam pana se dizolva zaharul.Punem amestecul peste faina,adaugam un praf de sare si incepem sa framantam,incorporand putin cate putin untul topit (caldut).Am framantat in jur de 10 minute pana ce aluatul a devenit elastic si pufos,apoi l-am lasat la crescut intr-un loc cald,ferit de curenti de aer.
Intre timp am preparat umputura si toppingul.
Umplutura aluatului o preparam foarte simplu,toata treaba consta in amestecarea ingredientelor mentionate mai sus ,intr-un castronel pana acestea se omogenizeaza.
La fel si toppingul (crema de ricotta),adunam toate ingredientele date si le amestecam bine.
Cand aluatul si-a dublat volumul (cam 35-40 de minute sau chiar mai mult) il punem pe blatul de lucru si-l intindem cu un sucitor,formand un dreptunghi ( 24×60).Intindem uniform pe toata suprafata crema de albusuri cu cacao si nuci,apoi rulam aluatul .Il taiem in 12 bucati aproximativ egale.
Ungem o forma cu peretii detasabili ( de 24 cm diametru )cu unt si o acoperim cu hartie de copt.Asezam rulourile in tava si le lasam sa creasca .Cand au crescut ,le bagam la cuptor pana sunt facute pe jumatate,in jur de 25 de minute la 180-190 °C,dupa care scoatem tava si asezam deasupra crema de ricotta,apasand usor cu spatula pentru a patrunde si printre spatiile libere dintre aluaturi.Punem din nou la cuptor si coacem inca 20 de minute pana ce e gata facuta si crema de deasupra.
Lasam sa se raceasca in totalitate ,presaram zahar pudra si putem servi.
Va recomand din toata inima pasca cu aluat umplut si ricotta ,e cremoasa,aromata si cum spuneam,merita tot efortul.Pofta buna!
pasca-083

Comentează folosind contul de Facebook

39 comentarii la “PASCA CU ALUAT UMPLUT SI RICOTTA”

  1. Esti fantastica! O combinatie nemaipomenita de cozonac si pasca cu branza! Chiar nu m-am gandit ca ar merge ricota in loc de branza de vaci la pasca. Imi notez reteta si sper din tot sufletul sa reusesc s-o fac. Multumiri!

    1. Nu pot fi decat fericita pentru ca pasca asta place atat de mult !
      Da,ai inteles foarte bine,albusurile nu se bat,se amesteca asa cum sunt cu celelalte ingrediente. 🙂

  2. Wow!!! Nu m-am gindit niciodata ca as putea face vre-odata asa o Pasca!!! E minunata!!!! Eu is nebuna dupa ducliuri unde se amesteca ricotta si stafidele!!! Asta e o bunatate de pasca!!! gorgeus Flory!!!!

  3. ti-am zis c-o fac:)) foarte buna…am schimbat doar umplututa, aveam nutella in casa, asa ca am pus nutella si migdale macinate…si in loc de stafide(nu avea) am pus merisoare….oricum e super buna….o s-o postez zilele urmatoare si pe blog! Paste Fericit!

  4. Am facut-o de sarbatori si a iesit foarte frumoasa.De buna nu mai zic,mi-am surpins invitatii.Multumesc tare mult pentru minunata reteta,am s-o mai refac si de inaltare sa ma rasfat mai mult,ca n.am apucat decat o feliuta. 😀 Gina Madi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *