PASCA TRADITIONALA

 

Pentru ca astazi este o mare sarbatoare religioasa m-am gandit ca o pasca traditionala ar fi cel mai potrivit desert pe care puteam sa-l postez.Reteta este cea clasica,aluatul  este acelasi de la cozonacul pufos cu nuca si cacao ,care este preferatul meu iar umplutura am facut-o cu urda (ricotta) ,aroamat cu multa coaja de lamaie,portocala si seminte de vanilie,completata de multe stafide hidratate in rom.

 

Ingrediente

  • Aluat
  • 500 g faina
  • 25 g drojdie proaspata
  • 2 galbenusuri
  • un varf de lingurita de sare
  • 250 ml lapte
  • 125 g zahar
  • 50 g unt
  • 50 ml ulei
  • 1 lingurita coaja rasa de lamaie
  • 1 lingurita coaaja rasa de portocala
  • vanilie
  • Umplutura
  • 650 g branza de vaci
  • 3 oua
  • 130 g zahar
  • 100 g stafide
  • 1 lingurita coaja rasa de portocale
  • 1 lingurita coaja rasa de lamaie
  • vanilie
  • Pentru uns 
  • 1 galbenus
  • 2 linguri de lapte
  • seminte de mac
  • zahar pudra

Mod de preparare pasca traditionala

Pentru inceput preparam aluatul.Amestecam galbenusurile cu aromele,sarea si le lasam deoparte.

pasca traditionala.jpg1

Intr-un bol cernem faina si facem o gropita in centrul ei.Amestecam drojdia cu 5-6 linguri de lapte cald si una de zahar (din cantitatile date) si o punem in faina.Acoperim cu un strat fin de faina si lasam deoparte 10 minute.

Intre timp incalzim laptele cu zaharul (atentie mre sa nu fie fierbinte ! ) si topim untul impreuna cu uleiul.

Cand drojdia a crescut,adaugam galbenusurile amestecate cu aromele,laptele cu zahrul si incepem sa framantam,incorporand putin cate putin grasimea calda.Trebuie sa obtinem un aluat fin,nu prea moale,care sa nu se mai lipeasca de maini.Il acoperim si-l lasam la crescut o ora.

pasca traditionala

Cat creste aluatul preparam si umplutura.Stafidele le punem la hidratat in rom,apoi le scurgem foarte bine.

Intr-un bol amestecam branza,ouale,zaharul si aromele,amestecam pentru omogenizare iar la final incorporam stafidele.

pasca traditionala.jpg2

Cand aluatul este gata dospit si si-a dublat volumul,il punem pe masa de lucru si il impartim in doua bucati.Una o intindem pe fundul formei si cealalta o impletim in trei sau facem un snur (cum am facut eu 🙂 ) si il asezam in forma pe margine.

Acum e important sa lasam din nou aluatul la crecut vreo jumatate de ora.Chiar inainte de a pune pasca la cuptor,turnam umplutura,ungem marginile cu galbenusul amestecat cu laptele si decoram cu seminte de mac.

pasca traditionala.jpg3

Coacem pasca primele 20 de minute la 180°C ,apoi micsoram la 160°C si continuam coacerea pana cand pasca este complet coapta.Daca are tendinta sa se arda deasupra,acoperiti-o cu o folie de aluminiu.

Dupa ce s-a copt,lasati-o sa se recasca complet,pudrati-o cu zahar praf si taiati-o.Pofta buna !

DSC_0415

 

Print Friendly, PDF & Email

Comentează folosind contul de Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *