PLACINTA CU DOVLEAC

Este unul dintre cele mai simple si banale deserturi dar care,pentru mine este atat de special.
Placinta cu dovleac imi aduce aminte de copilarie si de bunici.Bunicul meu cel bun nu mai e de ceva ani,mi-a ramas numai bunica,are 89 de ani,vederea slaba si n-o mai tin picioarele.
Ea facea odata placinte,turte,paine si multe alte bunatati care mi-au ramas bine intiparite in minte.Le facea cu ingrediente din gradina si ograda proprie;cu dovleci rotunzi si dolofani din care si cocea in cuptorul sobei sau din cei lunguieti carora ea le spune placintari,cu struguri uscati in podul casei,cu mere sau branza.
O priveam cu admiratie ghemuita intr-un colt al bucatariei cum manuia cu atata dibacie sucitorul si facea niste foi interminabile,subtiri si elastice.
Nu voi uita niciodata gustul acelor placinte si a painii rotunde si rumene ,facuta cu maia proprie.Tocmai de aceea iubesc acest desert si ori de cate ori il fac,il savurez cu atata placere si-mi umple sufletul de bucurie si nostalgie totodata.

Ingrediente

  • Foi
  • 230 g-235 g faina tip 00 (plus pentru intins foile)
  • 4 linguri de ulei de floarea-soarelui
  • 1 lingura de otet
  • 115 ml apa calda
  • un varf de lingurita de sare
  • sau 400 g foi de placinta din comert
  • Umplutura
  • 1 kg dovleac ras
  • 100 g unt
  • 125 g zahar
  • 50 g unt + 50 g ulei pentru uns foile
  • vanilie sau scortisoara
  • zahar praf pentru pudrat


Mod de preparare placinta cu dovleac

 Primul lucru pe care-l facem este sa pregatim aluatul pentru foi deoarece va trebui sa se odihneasca in jur de o ora.
Asadar intr-un bol cernem faina si sarea.Intr-un ibric  punem apa calda,uleiul si otetul.Turnam peste faina putin cate putin din acest amestec si framantam pana obtinem un aluat moale dar elastic si nelipicios (daca este prea moale,mai adaugam o lingura.cel mult doua de faina,iar daca este tare mai adaugam apa calda,depinde de faina folosita).
Acoperim aluatul pentru a nu se usca si-l lasam sa se odihneasca in jur de o ora.Eu il pun sub un bol,pe o coada de lingurita,astfel incat sa poata „respira” iar surplusul se umiditate sa poata iesi.
placinta cu dovleac
Intre timp pregatim umplutura.Curatam dovleacul si-l dam pe razatoarea mare,apoil il calim timp de 10-15 minute intr-o tigaie adanca impreuna cu untul si zaharul.Lasam apoi la racit.
placinta cu dovleac
Cand aluatul e gata de intins,il impartim in doua bile.
Presaram faina din belsug  pe blatul de lucru si ,cu multa rabdare,intindem aluatul cat putem de subtire,infainand cand este nevoie suprafata foii.Trebuie sa obtinem o foaie de aproximativ 50×70 cm.La fel procedam si cu a doua biluta de aluat.
Topim untul si uleiul impreuna si ungem cu un sfert din compozitie prima foaie,cu alt sfert a doua foaie iar restul il oprim pentru a unge placinta inainte de a o pune la cuptor.
Dovleacul ras il impartim in jumatate si-l distribuim pe toata suprafata foilor,apoi presaram scortisoara daca am ales s-o folosim.Rulam foile,le taiem in jumatate si le punem intr-o tava (33×33 cm ) acoperita cu hartie de copt.Taiem rulourile in patratele si le ungem cu grasimea ramasa.
Daca alegeti sa folositi foi din comert,intindeti in tava 4-6 foi,unse cu unt topit intre ele,puneti deasupra dovleac calit,pliati capetele foilor si rulati.
placinta cu dovleac
Coacem placinta in jur de 35-40 de minute la 180 °C,pana se rumeneste usor deasupra.
Cand se mai racoreste,pudram cu zahar praf si putem servi.Delicioasa ,pofta buna!
placinta cu dovleac
placinta cu dovleac
Alte retete cu dovleac >>>

Supa crema de dovleac (click pentru reteta)

supa crema de dovleac

Dovleac caramelizat la cuptor  (click pentru reteta)

dovleac caramelizat la cuptor

Comentează folosind contul de Facebook

12 comentarii la “PLACINTA CU DOVLEAC”

  1. Si mie imi aduce mereu aminte de copilarie si de strudelul pe care-l facea bunica in pragul sarbatorilor de iarna !!! Iuffff , ce amintiri !! <3
    Offf , e asa dureros sa-i vedem batrani si neputinciosi !! 🙁
    Multa sanatate bunicii tale , iar tie bafta !!!

  2. Multumesc frumos pentru ideea referitoare la portionarea placintei, este absolut geniala pentru reusita.
    Desigur, se pot folosi foile din comert (cu trigoane nu ai cum sa dai gres, indiferent de umplutura), insa, este cu totul altceva atunci cand se fac foi in casa. Daca trantesti aluatul pe masa de bucatarie, face chiar si bule de aer, este foarte buna aceasta reteta.
    Deoarece am trecut la cuptor electric si nu am timp de incercari pentru setarea:timp…..am apelat la ajutorul gospodinelor harnice. Caut dupa imagine, placinta aceasta arata cel mai bine si are ingredientele stiute de mine(cu exceptia aromelor, eu folosesc numai vanilie) Chiar a iesit ca la mama acasa, multumesc inca odata.
    Poate este de folos, la setari m-am inspirat din manual: temperatura 170 grade C( fireste, preincalzirea obligatorie), cu ventilatie, raft 3, timp de 50′

    1. Multumesc si eu,ma bucur ca reteta mea ti-a placut si ca te-ai oprit un pic pentru a scrie cateva cuvinte.
      Comentarile de genul asta imi sunt foarte utile,confirma ca reteta e buna si informatiile in plus sunt binevenite.
      Te mai astept cu drag pe la mine,cu siguranta vei mai gasi retete pe gustul tau.:*

  3. e minunata reteta, dar nu am timp sa fac foile, asa ca le voi cumpara, fie Familia bulgaresti, proaspete, fie Morarita congelate. Singura deosebire va fi ca eu nu voi cali divleacul, il pun peste foaie, presar zaharul si scortisoara, apoi rulez strudelul. Minunaaaaaat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *