PRAJITURA ALBA CA ZAPADA

100

100+ 12 min

mediu

30 portii

 

 

Nu mai este nevoie sa spun ca retetele vechi sunt cel mai aproape de sufletul meu.Printre ele se numara si prajitura alba ca zapada sau lamaita ,cum mi-o aduc eu aminte ,pe care,daca ati gustat-o ,nu o veti mai uita cu siguranta .

 

 

 

 

Ingrediente

  • Foi
  • 10 linguri de lapte
  • 10 linguri de zahar
  • 10 linguri de ulei
  • 2 oua
  • o lingurita rasa de amoniac (stins cu doua lunguri zeama de lamaie sau otet )
  • un praf de sare
  • 500-550 g faina

 

  • Crema
  • 1 litru de lapte
  • 8 linguri de faina
  • 9 linguri de zahar
  • 200 g unt
  • un praf de sare
  • coaja de la o lamaie
  • 1 esenta de vanilie
  • sucul de la 1/2 de lamaie
  • 20-30 g nuca de cocos pentru decor

sursa

Mod de preparare prajitura alba ca zapada

Prima data facem foile sa aiba timp de odihna.

Intr-un bol amestecam bine cu un tel laptele,uleiul,zaharul si ouale pana se topeste complet zaharul,apoi adaugam sarea si amonicacul stins (punem peste el zeama de lamaie sau otet si se va dizolva,spuma obtinuta este amoniacul stins 🙂 ).

Incorporam  faina si framantam un aluat moale si nelipicios pe care il lasam sa se odihneasca 0 jumatate de ora.

prajitura alba ca zapada

 

Intre timp ne ocupam de crema.Amestecam bine intr-un vas (e foarte bun unul cu fundul dublu daca aveti ) faina,un praf de sare ,zaharul si turnam laptele putin cate putin,amestecand continuu sa nu se formeze cocoloase .

Punem vasul pe foc mic si amestecam tot timpul .Din momentul in care a dat in fiert ,mai lasam 5-6 minute , stingem focul ,adaugam coaja drasa de lamaie,zeama de la o jumatate si esenta de vanilie.Lasam deoparte la racit .

prajitura alba ca zapada.jpg 1

 

Dupa ce s-a racit complet incorporam si untul moale,putin cate putin .

075

 

Aluatul pentru foi il impartim in 3 bile egale .Din fiecare bila intindem o foaie subtire pe care o punem pe fundul unei tavi.Eu folosesc tava de la aragaz (30×33 cm ) pe care presar faina , pun foia si o intep din loc in loc cu o furculita pentru a nu se umfla in cuptor. Daca va este mai usor,intindeti foaia direct pe o hartie de copt.

Coacem fiecare foaie 12-15 minute la 180 °C pana incepe sa se rumeneasca usor.Fiti cu ochii pe ele pentru ca se coc foarte repede 🙂 .

prajitura alba ca zapada.jpg 2

 

Dupa ce s-au racit foile ,asamblam prajitura .Crema o impartim in trei parti,doua egale de cantitate mai mare si o a treia parte pe care o folosim la final sa ungem prajitura deasupra pentru a se lipi nuca de cocos.

Eu o montez in tava pe fundul careia am copt foile,Pun o foaie,o parte de crema din cele egale,apoi a doua foaie,crema si in final ultima foaie peste care intind partea de crema ramasa .Presar nuca de cocos din belsug si acopar tava cu folie alimentara iar deasupra pun un capac mare de lemn .

prajitura alba ca zapada.jpg 3

 

Pastram prajitura la frigider pana a doua zi,dupa care o taiem si putem manca cu mare pofta.Foile se inmoaie perfect de la crema dulce-acrisoara cu gust de lamaie si va spun ca prajitura alba ca zapada trebuie neaparat incercata.

100

 

106

Comentează folosind contul de Facebook

11 comentarii la “PRAJITURA ALBA CA ZAPADA”

          1. a iesit foarte bine si cu praf de copt,chiar nu e diferita de cea cu amoniac.foarte buna reteta.va mulumesc pentru raspuns,nu asi fi avut curaj sa incerc fara aprobarea dumneavoastra.:)

  1. Cred ca este ceva in neregulă sau nu am inteles eu; peste ultimul strat de crema se pune nuca de cocos, se acopera tcu folie alimentara si APOI SE PUNE UN FUND DE LEMN SAU TOCATOR?! Pai statratul ala de crema si nuca de cocos se face praf…zic eu..Nu stiu…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *