PRAJITURA BOEMA

 

Prajitura Boema ,una din prajiturile pe care le iubim nespus ,delicioasa si apetisanta ,foarte simplu de preparat . Blatul cu cacao insiropat impreuna cu glazura delicioasa ,crema ganache si frisca naturala sunt combinate perfect iar gustul este absolut grozav .

Reteta este a Licutei si ii multumesc de fiecare data cand pregatesc prajitura asta ,este extraordinar de buna si v-o recomand cu mare drag .

 

Ingrediente

  • Blat
  • 5 oua mari
  • un praf de sare
  • 140 g faina
  • 3 linguri de cacao
  • 200 g zahar
  • 50 ml ulei
  • 1 lingurita rasa cu praf de copt
  • Sirop
  •  150 g zahar
  • 300 ml apa
  • 1 lingura cu esenta de rom
  • Glazura
  •  100 g zahar
  • 100 ml apa
  • 100 g ciocolata neagra ( 50-60 % masa de cacao )
  • 25 g unt
  • 1 lingurita esenta de rom
  • Crema de ciocolata ( ganache )
  • 250 ml smantana pentru frisca
  • 150 g ciocolata neagra ( 50-60 %  cacao )
  • o lingura esenta de rom
  • Decor
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 1-2 linguri cu zahar pudra (optional)
  • o lingura cu glazura de ciocolata

Mod de preparare prajitura Boema

Prima data este de preferat sa preparam crema prajiturii deoarece va trebui sa stea la rece .

Incalzim smantana pentru frisca pana la punctul de fierbere ,stingem focul si adaugam ciocolata rupta bucatele .Amestecam bine pana se topeste ciocolata ,adaugam esenta de rom si punem crema la rece pana se intareste .

prajitura boema 043-tile

Apoi o mixam bine pana se deschide la culoare si devine pufoasa .

prajitura boema 050

Prepararea blatului e foarte simpla . Mixam ouale intregi cu un praf de sare si zaharul timp de 10-15 minute pana se tripleaza volumul.Va trebui sa obtinem o compozitie cremoasa ,pufoasa si deschisa la culoare .

Faina o cernem impreuna cu cacaoa si praful de copt iar apoi incorporam in compozitia de oua ,putin cate putin ,amestecand delicat cu o spatula .

La final punem si uleiul si il inglobam usor .

prajitura boema 001-

Turnam aluatul obtinut intr-o tava de 22×32 cm si coacem blatul 30-40 de minute la 180 °C .Cand este gata ,il rasturnam si-l lasam sa se raceasca complet .

prajitura boema 012

Cat se coace blatul preparam siropul .Caramelizam zaharul cu atentie sa nu-l ardem ,turnam cu grija apa  si  lasam la fiert pana se topeste tot caramelul .Cand s-a mai racorit adaugam esenta de rom .

prajitura boema 014

Dupa ce am facut siropul , urmeaza glazura . Fierbem apa si zaharul timp de 5 minute la foc mediu ,luam vasul de pe foc ,punem ciocolata si untul si amestecam energic pana se omogenizeaza .Nu va temeti daca va parea taiata ,va deveni cremoasa dupa amestecare .

prajitura boema 015

 

Insiropam blatul cu siropul caldut si apoi taiem prajitura in cubulete .Eu am taiat laturile mici ale blatului si mi-au iesit 20 de bucati .

Punem cu o lingura deasupra fiecarei prajituri din glazura preparata anterior .Daca se intareste ,incaliziti-o si va deveni iar fluida .Nu uitati sa pastrati o lingura doua pentru decor  🙂 !

prajitura boema 032-tile

 

Mixati si frisca pentru decor cu 1-2 linguri de zahar pudra pana capata consistenta .

prajitura boema 055

 

Puneti crema intr-un sac-a-poché si puneti pe fiecare prajitura un strat .Decorati cu frisca si cateva picaturi din glazura pusa deoparte .

prajitura boema 056

 

Pastrati prajiturile cateva ore la rece dupa care se pot servi .Sunt absolut delicioase,pofta buna !

prajitura boema 061

 

prajitura boema 071

Print Friendly

Comentează folosind contul de Facebook

2 comentarii la “PRAJITURA BOEMA”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *