PRAJITURA CARPATI

 

 

Prajitura Carpati este una din preferatele mele si-ale sotului meu inca din copilarie.Desi reteta nu este complicata,necesita ceva timp de preparare si rabdare cat cuprinde.Dar cand pofta este mare si-ti sta gandul numai la ea,iti rezervi o dupa amiaza si treci la treaba 🙂 .

 

 

Ingrediente

  • Foi (9 bucati de 30×33 cm)
  • 900 g faina
  • 3 oua mari
  • 200 g zahar
  • 250 ml ulei
  • 250 ml lapte
  • 1 lingurita de bicarbonat(stins in doua linguri de otet)
  • vanilie (pastaie,esenta sau zahar vanilat)
  • un varf de lingurita de sare
  • Crema
  • 450 g zahar
  • 130 g faina
  • 1,5 l lapte
  • 250 g unt
  • Glazura
  • 200 g ciocolata de menaj
  • 50 g unt
  • 100 ml lapte
  • Decor
  • 50 g nuca de cocos

Mod de preparare prajitura Carpati

Intai ne ocupam de aluat.Intr-un bol mare mixam ouale cu sarea,zaharul si vanilia.Adaugam uleiul,laptele si bicarbonatul stins,mixand continuu.

Incorporam faina cernuta si amestecam cu un tel,apoi,cand se ingroasa,cu o lingura de lemn sau cu mana.

prajitura carpati

Trebuie sa obtinem un aluat maleabil,nici moale,nici prea tare.

prajitura carpati

Il impartim in 9 bile egale (in jur de 190 g/una) si intindem foile,ajutandu-ne de faina.Lasezam pe fundul tavii pe care am presarat faina sa nu se lipesca foaia,le intepam din loc in loc cu furculita sa nu se umfle in cuptor si le coacem in jur de 10 minute la 180°C,pana se rumenesc usor.

Dupa ce le scoatem din cuptor,le asezam una peste alta si le acoperim cu un prosop de bucatarie.

prajitura carpati.jpg1

 

 

Apoi facem crema.Caramelizam zaharul intr-o cratita cu fundul dublu,iar cand a capatat culoarea chihlimbarului,adaugati treptat faina,amestecand continuu cu un tel.Punem apoi laptele in fir,amestecand mereu sa nu se faca cocoloase.Fierbeti crema timp de 5 minute,la foc mic, din momentul in care a dat in clocot,astfel faina va fi fiarta bine.

prajitura carpati.jpg2

Cand este gata,stingeti focul ,adaugati untul taiat cuburi si amestecati bine sa se omogenizeze.

prajitura carpati.jpg3

E momentul sa umplem foile.Puneti cate o cantitate cat de cat egala pe fiecare foaie si intindeti bine.Pentru ultima foaie,ori o puteti intinde,ori o pastrati pentru cand veti taia prajitura,este necesara la lipire.

prajitura carpati.jpg4

Puneti prajitura la rece cateva ore sau peste noapte.

Taiati marginile si apoi impartiti-o in trei dreptunghiuri pe partea mai lunga.Fiecare dreptunghi taiati-l apoi pe diagonala,asezandu-l pe un capac de lemn la marginea mesei.Lipiti bucatile,presandule delicat cu mainile.

prajitura carpati.jpg5

Glazura se prepara foarte usor,topind toate ingredientele la baile de abur sau microunde.

prajitura carpati.jpg6

Cand s-a racorit,glazurati prajitura si presarati fulgii de cocos peste ea.Pastratio la rece pana in momentul servirii.

prajitura carpati.jpg7

Taiati prajitura in felii de 2 cm si mancati-o cu gandul la copilarie 🙂 . Pofta buna !

prajitura carpati

 

prajitura carpati

prajitura carpati

 

 

Print Friendly

Comentează folosind contul de Facebook

2 comentarii la “PRAJITURA CARPATI”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *