PRAJITURA CU FOI SI CREMA CARAMEL

 

Prajitura cu foi si crema caramel,o reteta veche si delicioasa,care nu lipsea de pe mesele de sarbatori.Sotului meu ii plac astfel de dulciuri si,in week-end i-am facut o bucurie pregatindu-i prajitura cu foi si crema caramel ,una din preferatele lui.

 

 

Ingrediente

  • Foi (6 bucati )
  • 2 oua
  • 150 g zahar
  • 150 ml lapte
  • 150 ml ulei
  • 2 lingurite rase de amoniac (bicarbonat de amoniu )
  • 2 linguri de otet (sau zeama de lamaie )
  • un praf de sare
  • 1 lingurita zahar vanilat
  • 650 g faina
  • Crema
  • 250 g zahar
  • 250 g unt
  • 1 l lapte
  • 100 g faina

Mod de preparare prajitura cu foi si crema caramel

Intai pregatim aluatul pentru foi.Intr-un bol batem ouale cu zaharul si un praf de sare,apoi adaugam laptele si amestecam bine sa se topeasca zaharul complet.Turnam uleiul,punem vanilia si amoniacul stins cu doua linguri de otet sau zeama de lamaie.

Incorporaam faina si framantam pana obtinem un aluat omogen care nu trebuie sa fie prea tare sau prea moale.

prajitura in foi cu crema caramel.jpg1

Impartim aluatul in 6 bucati (in jur de 200 g/una ) si intindem foi subtiri pe care le punem pe fundul tavii presarate cu faina.Si pe blatul de lucru presarati faina sa puteti intinde foile mai usor patru ca sunt foarte subtiri .Inainte de a le baga la cuptor intepati-le din loc in loc cu o furculita pentru a evita umflaturile 🙂 .

Eu folosesc tavile de la aragaz care au 30×33 cm si,inainte de a aprinde cuptorul intind o foaie,dau drumul cuptorului sa se incalzeasca( la 180° C ) si apoi intind alta foaie.Am astfel pregatite doua foi pe tavi si,pe masa de lucru mai indind una.Foile se coc foarte repede,dureaza 10-13 minute,asa ca aveti grija si stai cu ochii pe ele.Cand s-au rumenit usor sunt gata.

prajitura in foi cu crema caramel.jpg2

Cand terminam de copt foile,preparam si crema.Intr-o cratita topim zaharul si,cand a capatat culoarea chihlimbaului,adaugam untul si-l lasam sa se topeasca.Apoi turnam 800 ml lapte si lasam sa fiarba ana se topeste caramelul.Faina o amestecam intr-un bol cu laptele ramas (200 ml ) si turnam amestecul in cratita amestecand continuu cu un tel sa nu faca cocoloase.Fierbem inca vreo 4-5 minute,la foc mic,amestecand continuu.

Crema este gata si-o lasam sa se raceasca,timp in care se va mai ingrosa.

prajitura in foi cu crema caramel.jpg3

Acum putem sa umplem foile ,avand grija sa impartim crema cat de cat egal (in 5 parti ).

prajitura in foi cu crema caramel.jpg4

Peste prajitura punem un capac de lemn sau chiar una din tavile folosite la copt si asezam o greutate deasupra (eu am pus doua carti groase ).Lasam prajitura pana a doua zi,timp in care foile se vor inmuia.

Puteti face si o glazura de ciocolata deasupra dar putei taia prajitura asa cum este,pudrand-o cu zahar praf.Este delicioasa,cu gust intens de caramel.Pofta buna !

DSC_0333

DSC_0345

 

Print Friendly, PDF & Email

Comentează folosind contul de Facebook

9 comentarii la “PRAJITURA CU FOI SI CREMA CARAMEL”

      1. nu merge inlocuit amoniacul cu bicarbonatul nu are acelasi efect cand se inmoaie foile sunt dense nu pufoase

  1. Am făcut prajitura cu crema caramel si mi-a ieșit foarte bine. Va multumesc pt reteta. Va astept si cu alte retete. Si cremele celelalte le folosesc foarte des chiar si la blaturi si creme la pahar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *