Dulciuri
Prajitura deliciu cu nuca si caramel
Prajitura deliciu cu nuca si caramel, o combinatie minunata, un desert cu adevarat delicios. Foi de pandispan cu nuca si o crema cu gust intens de caramel.
Pentru desertul de week-end am ales sa fac prajitura deliciu cu nuca si caramel. Este atat de buna incat nu te poti opri din mancat si se prepara foarte simplu.
Are un blat de pandispan cu nuci macinate, umplut cu crema delicioasa de caramel si decorat cu nuci prajite. Este una dintre cele mai bune combinatii si, daca n-ati inceract-o pana acum, v-o recomand cu drag.
Multumesc Timi pentru reteta, este intr-adevar un deliciu!
Ingrediente:
- Blat
- 6 oua
- 150 g zahar
- 4 linguri de apa fierbinte
- 150 ml ulei
- 150 g faina
- 150 g nuca
- 1 lingura de praf de copt
- un pic de sare
- Crema de caramel
- 250 g zahar
- 250 ml apa
- 3 linguri faina
- 1 ou
- 3 linguri de zahar
- 125 g unt
- 300 ml frisca lichida indulcita
- Decor
- 120 g nuca prajita
Mod de preparare pentru prajitura deliciu cu nuca si caramel:
Intai preparam blatul. Mixam albusurile cu un praf de sare pana cand devin spuma. Adaugam zaharul treptat, alternand cu apa fierbinte mixand la viteza mare. Adaugam apoi galbenusurile si uleiul mixand in continuare. La final incorporam faina cernuta, amestecata cu praful de copt si apoi nuca macinata.
Turnam compozitia obtinuta intr-o tava (de 25×35 cm) tapetata cu hartie de copt. Coacem blatul 30-35 de minute la 175°C.
Dupa ce s-a copt, il scoatem pe un gratar si-l lasam la racit. Cand este complet rece, il taiem in doua. Nu este un blat inalt, asadar taiati-l cu grija.
*Daca il faceti cu o zi inainte, se va taia mult mai usor.
Crema se prepara foarte simplu. Topim zaharul intr-o craticioara pana capata o culoare frumoasa, avand grija sa nu-l ardem. Adaugam apa calda cu atentie si lasam sa fiarba pana cand s-a dizolvat caramelul. Lasam siropul format deoparte sa se racoreasca.
Separat mixam oul cu cele 3 linguri de zahar , incorporam faina si siropul de caramel. Fierbem la foc mic, in jur de 5 minute pana cand se ingroasa.
Dupa ce stingem focul adaugam untul cubulete si amestecam pana se omogenizeaza. Dam crema la rece si oprim entru decor cateva linguri ( eu am pus vreo 6 linguri, in jur de 70 de g).
Intr-un bol mixam frisca lichida pana incepe sa se intareasca. Apoi incorporam crema de caramel, putin cate putin, mixand continuu.
*Am incercat de doua ori sa prepar crema cu smantana pentru frisca in ideea de a nu folosi vegetala dar crema s-a taiat.
Intr-o tigaie antiaderenta prajim nucile fara sa le ardem. Apoi le transferam pe un capac de lemn si le tocam mai mari sau mai mici, dupa preferinta.
Acum putem asambla prajitura.
Pe primul blat intindem uniform trei parti din crema, asezam al doilea blat, restul de crema si decoram cu nucile prajite si caramelul pus deoparte.
Punem prajitura la rece minim 2-3 ore, apoi o putem taia. Ca asigur ca prajitura deliciu cu nuca si caramel este chiar un deliciu. Incercati-o si va veti convinge!
Spor la treaba si pofta buna!
COMENTARII