Pește

Chiftele de ton cu cartofi și ciuperci

Pentru zilele din post cu dezlegare la pește, o rețetă de gustare rapidă și deloc complicată: Chiftele de ton cu cartofi și ciuperci.

Cel mai mult în postul Crăciunului, postul Nașterii Domnului, ne place că avem multe zile cu dezlegări la pește.

Și dacă nu dispunem vreodată de pește proaspăt, putem apela și la cel conservat. Putem face din acesta diverse aperitive, diverse salate, creme, chiftele, etc.

Mai adăugăm câteva ingrediente și încropim rapid o gustare pe bază de pește.

Dintre toate conservele de pește, tonul mi se pare cel mai la îndemână, dar și cel mai potrivit pentru diverse preparate.

Numai că, trebuie să fim atenți la calitate.

Noi preferăm fileul de ton în ulei de măsline. Chiar și uleiul îl folosim adesea la preparatele în care includem tonul.

Din categoria rețetelor cu ton vă mai recomand și Rețeta Pastă de ton cu țelină și ceapă roșie, dar și Rețeta salata de avocado cu ton.

Rețetă de Chiftele de ton cu cartofi și ciuperci

Despre chiftelele de azi vă pot spune că au ieșit grozav de bune. Le-am preparat cu ce am mai găsit prin frigider: măsline, ciuperci, gogoșari murați. Și am ales să le prepar la cuptor, așezate în forme de brioșe.

Merg servite simple, doar cu puțină zeamă de lămâie, dar merg servite și cu diverse sosuri: de roșii, de usturoi, etc.

Am văzut undeva o rețetă de sos de usturoi cu nuci, care cred că este deosebită și pe care o voi testa cât de curând.

* Nu uitați că vă aștept zilnic cu multe rețete, idei noi și multe alte noutăți și pe pagina de facebook 

* De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel

Iar pe grup veți putea încărca rețetele voastre cu preparate inspirate de pe blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Pentru a vedea și rețeta în imagini din timpul preparării, accesați galeria foto de mai jos!

Chiftele de ton cu cartofi și ciuperci

Gătește Chiftele de ton cu cartofi și ciuperci

Timp de preparare

20

Porții

20

Chiftele de ton cu cartofi și ciuperci

Ingrediente

  • 600 gr file de ton în ulei de măsline
  • 3 cartofi medii
  • 150 gr ciuperci din conservă
  • 4-5 buc. gogoșari în oțet
  • 1 ceapă roșie
  • 1 legătură de pătrunjel
  • sare și piper
  • pesmet

Mod de preparare

Pregătim ingredientele pentru delicioasele Chiftele de ton cu cartofi și ciuperci.

Mai întâi punem la fiert cei trei cartofi. Îi lăsăm să fiarbă până încep să se pătrundă la testul cu furculița. Îi trecem prin jet de apă rece, îi curățăm și îi dăm pe răzătoare.

Scurgem fileul de ton de ulei, scurgem bine ciupercile din conservă. Curățăm ceapa și o tăiem în bucăți mai mari.

Punem în vasul robotului ceapa cu măslinele fără sâmburi, ardeii și ciupercile și le mărunțim, dar cu grijă să nu le transformăm în pastă. Putem să le tocăm mărunt și la cuțit.

Amestecăm aceste ingrediente cu fileul de ton, cartofii răzuiți și pătrunjelul verde tocat mărunt.

Adăugăm sare și piper și omogenizăm compoziția.

Formăm și coacem chiftelele de ton cu cartofi și ciuperci.

Pornim cuptorul la 180 de grade.

Pregătim formele de brioșe pe care le ungem ușor cu ulei scurs de la ton. Le așezăm într-o tavă de copt.

Cu mâinile umezite tot cu puțin ulei, luăm din compoziția de mai sus și modelăm biluțe cât mingea de ping pong. Le trecem prin pesmet și le așezăm în formele de brioșe.

Apoi le dăm la cuptor până se rumenesc frumos la suprafață și pesmetul devine crocant.

Nu necesită decât 15-20 de minute, având în vedere că nu folosim ingrediente crude.

Sper să le testați cu încredere, că tare delicioase sunt!