Gătește Plăcintă țărănească cu mere caramelizate
Ingrediente
- Pentru aluat fraged cu untură și iaurt:
- 1 ou
- 100 gr zahăr
- 2 plicuri zahăr vanilinat
- 150 gr untură solidă
- 1 vârf cuțit sare
- 1 plic praf de copt
- 1 vârf cuțit bicarbonat( opțional)
- 200 gr iaurt
- 500-550 gr făină
- Pentru umplutură:
- 1250 gr mere răzuite
- 100 gr unt
- 100 gr zahăr
- 1 linguriță scorțișoară
- zahăr pudră cu aromă de vanilie pentru decor
Mod de preparare
Cum procedăm pentru a pregăti delicioasa plăcintă țărănească cu mere caramelizate?
Mai întâi pregătim compoziția de mere.
Spălăm bine merele, le curățăm de cotoare și de coajă doar dacă este deteriorată. Le dăm pe răzătoarea mare.
Punem într-un vas cu pereți dubli zahărul la caramelizat, la foc mic. Amestecăm continuu pentru a nu se arde, iar când este complet diluat adăugăm untul tăiat în bucăți mici. Din nou amestecăm până acesta se topește împreună cu zahărul care se solidifică la contactul cu untul.
Apoi adăugăm merele răzuite și le amestecăm pe foc 7-8 minute până acestea își schimbă culoarea și se formează sirop. Adăugăm scorțișoara, amestecăm bine și dăm compoziția de mere la răcit.
Pregătim aluatul fraged cu untură și iaurt.
Punem untura într-un bol și adăugăm zahărul și pe cel vanilinat. Introducem mixerul și procesăm ingredientele până se topește zahărul și compoziția devine spumoasă. Încorporăm oul, apoi iaurtul și la final, făina amestecată cu praful de copt și bicarbonatul.
Vom obține un aluat nu foarte ferm, dar nelipicios pe care îl acoperim cu folie și îl lăsăm la odihnit până se răcește compoziția de mere.
Pornim cuptorul la 180 de grade.
Împărțim aluatul în două părți aproximativ egale, pe care le întindem pe masa presărată cu făină în foi cât dimensiunile tăvii( 24/38 cm).
Tapetăm tava cu hârtie de copt, așezăm prima foaie în ea și o înțepăm din loc în loc cu o furculiță. Întindem compoziția de mere caramelizate și o acoperim cu a doua foaie de aluat fraged cu untură și iaurt.
Coacem plăcinta țărănească cu mere caramelizate pentru 30-35 de minute la 180 de grade. O lăsăm să se tempereze bine înainte de a o secționa.
Este una dintre cele mai delicioase plăcinte cu mere pe care v-o recomand cu toată încrederea!
Pentru a vedea și rețeta în imagini, dați click pe galeria foto de mai sus!
COMENTARII