Rețete fel de fel de la prieteni

Tartă aperitiv cu ceapă și bacon

Pentru una dintre gustările zilei, o rețetă de tartă aperitiv cu ceapă și bacon este mai mult decât ideală. Nu necesită multe ingrediente, se prepară ușor și este foarte gustoasă.

Plăcintele și tartele sărate sunt gustoase atât calde cât și reci. Sunt perfecte chiar și pentru pachetele de la serviciu. În plus, rețetele sunt atât de versatile pentru că putem adăuga în umplutură diverse combinații de ingrediente.

Rețeta de tartă sărată face parte din categoria Rețete fel de fel de la prieteni. Ne-a fost trimisă de prietena noastră Maria Bichis, un fan fidel al blogului, care împărtășește cu noi multe rețete încercate de ea. Mulțumim, Maria, încă odată pentru că ne urmărești și împărtășești cu noi din experiența ta culinară!

Rețetă de tartă aperitiv cu ceapă și bacon

Tarta aceasta are o umplutură bogată în ceapă. Cred că este ideală a fi preparată atunci când facem curățenie în cutia cu ceapă și dorim să mai consumăm din ea pentru a nu se strica. Dar merită preparată în orice sezon pentru că ingredientele folosite nu sunt specifice unei anumite perioade de timp. Le găsim pe piață, sau în magazinele alimentare tot timpul anului.

Aluatul de la tarta de față nu este un aluat fraged, specific tartelor. Este un aluat dospit, dar se poate pregăti și clasicul aluat fraged.

Găsiți pe blog mai multe rețete de tarte sărate, una mai delicioasă decât alta.

* Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă așteptăm zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Tartă aperitiv cu ceapă și bacon

Gătește Tartă aperitiv cu ceapă și bacon

Timp de preparare

35 min

Nivel

mediu

Porții

16

Tartă aperitiv cu ceapă și bacon

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 500 gr făină
  • 7 gr drojdie uscată
  • 300 ml apă călduță
  • 50 ml ulei
  • 1/4 linguriță sare
  • 1/4 linguriță zahăr
  • Pentru umplutură:
  • 600 gr ceapă
  • 2 linguri de ulei
  • 250 gr bacon afumat
  • 500 gr smântână fermentată
  • 2 ouă
  • sare și piper

Mod de preparare

Pregătim aluatul pentru tartă aperitiv cu ceapă și bacon.

Cernem făina într-un vas și o amestecăm bine cu sarea. Facem o adâncitură la mijlocul ei și punem acolo drojdia uscată împreună cu zahărul. Zahărul este opțional, dar ajută drojdia să se activeze mai rapid. Turnăm puțin din apa caldă și amestecăm bine până se diluează și drojdia și zahărul. Acoperim vasul și lăsăm maiaua să-și dubleze volumul și să facă acele bășicuțe pe deasupra.

După acest interval, începem să formăm aluatul turnând treptat apa caldă și amestecând bine maiaua cu făina din vas. La final, adăugăm și uleiul și frământăm aluatul doar până devine omogen. Îl acoperim cu un ștergar și îl lăsăm la dospit 30 de minute.

Între timp, pregătim ingredientele pentru umplutură. Tocăm ceapa solzișori și o punem la călit împreună cu baconul tăiat în cubulețe și 2 linguri de ulei. Amestecăm cele două ingrediente constant până când sunt bine pătrunse. Le lăsăm la răcit.

Batem cele două ouă cu un praf de sare și unul de piper, ca pentru omletă. Adăugăm smântâna, apoi ceapa și baconul și omogenizăm compoziția.

Asamblăm si coacem delicioasa tartă aperitiv cu ceapă și bacon.

Pornim cuptorul la 220 de grade Celsius și îl lăsăm să atingă temperatura stabilită.

Întindem aluatul în tava clasică a cuptorului, tapetată cu hârtie de copt, sau unsă cu ulei și tapetată cu făină.

Peste aluat, întindem compoziția pentru umplutură și o nivelăm uniform.

Coacem tarta aperitiv pentru 30 de minute, sau până se rumenește frumos la suprafață. O lăsăm să se tempereze înainte de a o porționa.

Pe noi ne-a încântat rețeta, sperăm să o testați și voi!