Rețete fel de fel de la prieteni

Prăjitura Esterhazy. Prăjitură cu foi de bezea

Pentru a îmbogăți platoul cu prăjituri festive de sărbători, poposim în bucătăria lui Vlăduț, bucătarul de la Neatza cu Răzvan și Dani, care este pentru noi o sursă de inspirație inepuizabilă. De data aceasta ne-am oprit la prăjitura Esterhazy.

Este o minunată prăjitură cu foi de bezea cu nucă, delicioase și crocante, umplute cu cremă de vanilie. Este varianta mai simplă a deliciosului și spectaculosului tort Esterhazy. Acesta aparține bucătăriei ungurești, dar îl regăsim și în Austria și în Germania.

Vedeți aici și rețeta de tort Esterhazy. Este un tort fin cu gust divin care merită preparat la evenimente speciale.

Și tot din bucătăria lui Vlăduț, pentru sărbătorile de iarnă mai avem pentru voi și rețeta de prăjitură cu foi fragede și mac. Dacă iubiți macul în preparate, cu siguranță veți adora această prăjitură.

Sunt multe astfel de prăjituri care merită preparate pentru că pe lângă gust și aspect minunat sunt și spornice.

Cum se prepară prăjitura Esterhazy

Foile de bezea cu nuci de la această prăjitură se prepară fără făină. Sunt chiar fine și divine! Însă, pentru reușita lor este nevoie de o cantitate mai mare de zahăr. Dar, reducem din cantitatea de zahăr de la cremă pentru a echilibra gustul. În schimb, adăugăm și suc de lămâie în foile de bezea pentru a mai diminua gustul dulce.

Sucul de lămâie este opțional, nu era prevăzut în rețeta clasică.

Dacă mai doriți și alte rețete de prăjituri festive, găsiți o colecție interesantă pe blog, în secțiunea ”Dulciuri”.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. 

Ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta pentru prăjitura Esterhazy.

 

Colaj de poze cu porții de prăjitură Esterhazy

Gătește Prăjitura Esterhazy. Prăjitură cu foi de bezea

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

24-30

Porții de prăjitură așezate unele peste altele

Ingrediente

  • Pentru 2 blaturi în tavă de 23/37 cm:
  • 10 albușuri de ouă medii
  • 400 gr de zahăr
  • 200 gr de nucă măcinată fin
  • 1 praf de sare
  • sucul de la 1/2 lămâie, opțional
  • Pentru cremă de vanilie:
  • 10 gălbenușuri
  • 150 gr de zahăr
  • 100 gr de făină
  • 500 ml lapte
  • 1 păstaie de vanilie
  • 250 gr unt moale

Mod de preparare

Începem cu prepararea celor două blaturi de bezea cu nucă.

Pentru reușita bezelei, albușurile se țin cel puțin 20 de minute la temperatura camerei. Apoi se presară cu puțină sare și se mixează până devin cristaline și spumoase. Se continuă mixarea lor adăugând, treptat, zahărul și sucul de lămâie. Vom obține o bezea foarte fermă.

Scoatem mixerul și încorporăm nuca măcinată fin în bezeaua de albușuri, cu ajutorul unei spatule și cu mișcări circulare de jos în sus.

Din această compoziție se coc, într-o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt, două foi de bezea cu nucă. Se coc pe rând, la 180 de grade pentru 10, maxim 15 minute.

Sfatul lui Vlădutz este ca și hârtia de copt să fie unsă cu ulei, astfel, după coacere și temperare, foaia de bezea se va desprinde perfect de pe hârtie.

Preparăm cremă de vanilie.

Într-o cratiță cu pereți dubli amestecăm gălbenușurile cu un praf de sare, pentru a li se intensifica culoarea. Apoi adăugăm zahărul și le amestecăm până când devin spumoase. Adăugăm laptele, apoi făina și omogenizăm bine compoziția.

Așezăm cratița pe foc de intensitate mică și fierbem crema până când se îngroașă, amestecând continuu pentru a nu se lipi. Spre final de fierbere adăugăm semințele de la păstaia de vanilie sau 2-3 lingurițe de esență de vanilie. Acoperim crema cu o folie de prospețime și o lăsăm la răcit. Apoi încorporăm în cremă untul moale, adăugându-l treptat și omogenizând crema cu ajutorul mixerului.

Întindem crema de vanilie între foile de bezea cu nucă, după ce acestea s-au răcit.

Punem prăjitura Esterhazy la rece pentru minim 2 ore, pentru a o putea porționa frumos.