Gătește Prăjitură cu mere și aluat bicolor
Ingrediente
- Pentru aluat bicolor:
- 2 ouă medii
- 100 gr zahăr
- 30 gr zahăr vanilinat
- 850 gr făină
- 20 gr cacao
- 175 gr unt cu 82% grăsime
- 250 gr iaurt
- 1 linguriță coajă de portocală răzuită
- 5 gr praf de copt
- 1 vârf de linguriță cu bicarbonat de sodiu
- 1 vârf de linguriță cu sare
- 1 linguriță esență de rom
- 1 linguriță esență de vanilie
- Pentru umplutura de mere:
- 1 kg mere răzuite
- 150 gr zahăr
- 1 linguriță scorțișoară, pudră
- 50 gr griș
- 25 gr unt
- zahăr pudră cu aromă de vanilie, pentru decor
Mod de preparare
Începem cu pregătirea merelor.
Spălăm bine merele și le dăm pe răzătoare. Le amestecăm cu zahărul și le caramelizăm la foc mic, până se formează sirop.
Stingem focul, adăugăm griș, în funcție de siropul format, untul tocat în cuburi și scorțișoara. Amestecăm până se omogenizează compoziția și o lăsăm la răcit.
Între timp, pregătim aluatul bicolor.
Punem într-un bol untul moale, ouăle, sarea, coaja de portocală și zahărul. Introducem mixerul și procesăm ingredientele până obținem o compoziție omogenă. Adăugăm iaurtul și praful de copt amestecat cu bicarbonatul. Din nou omogenizăm compoziția, apoi adăugăm aproximativ jumătate din cantitatea de făină. Împărțim compoziția în două.
Într-o parte adăugăm esența de rom și făină, până obținem un aluat ușor ferm. Iar în cealaltă parte adăugăm vanilia, cacaua și făină până obținem un aluat ușor ferm și nelipicios. Modelăm aluaturile în forme sferice, le acoperim cu folie de prospețime și le lăsăm la odihnit până se răcește compoziția de mere.
Pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Tapetăm o tavă de 33/42 cm cu hârtie de copt și întindem în ea foaia de aluat cu cacao. O întindem cu sucitorul, mai întâi pe masa de lucru, apoi o transferăm în tavă. Cu o furculiță, înțepăm aluatul din loc în loc, pentru a se coace uniform.
Peste foaia de aluat cu cacao întindem compoziția de mere. Apoi întindem pe masa de lucru foaia de aluat simplu și o transferăm peste compoziția de mere. O înțepăm cu furculița din loc în loc.
Coacem delicioasa prăjitură cu mere și aluat bicolor la 180 de grade pentru 35-40 de minute.
O lăsăm să se tempereze bine, o pudrăm cu zahăr și o porționăm.
Este delicioasă, plăcut aromată, iar compoziția de mere este ușor acrișoară.
Să vă fie de folos!
COMENTARII