Dulciuri

Prăjitură cu mere și aluat bicolor

Pentru că deserturile cu mere sunt cele mai populare și de nerefuzat în orice sezon, vă recomand o rețetă de prăjitură cu mere și aluat bicolor.

Ne plac plăcintele și tartele cu mere, torturile cu mere, dar și prăjiturile cu mere în aluat, sau cu diverse foi și cremă de mere.

Merele sunt fructele cele mai la îndemână în orice sezon, așa că profităm din plin de gustul lor. În plus, vara și toamna ne mai asigurăm și cu câteva borcane de mere răzuite pentru plăcinte și prăjituri.

Foarte interesantă și delicioasă este și prăjitura cu mere întregi. Însă preferata noastră este prăjitura cu mere rase și bezea, pe care v-o recomand cu toată încrederea.

Deserturile cu mere ne plac puțin mai acrișoare și aromate din belșug cu scorțișoară. Ne ispitește aroma de scorțișoară care inundă toată casa când pregătim un desert cu mere.

Rețeta de prăjitură cu mere și aluat bicolor

Pentru rețeta de față am pregătit un aluat fraged,  în două culori. Este un aluat cu iaurt în compoziție, iar într-o parte am adăugat cacao.

Am obținut astfel gusturi diferite la foi și culori diferite. Foaia cu cacao am aromatizat-o cu rom și portocale, iar foaia albă cu vanilie și portocale.

A ieșit o nebunie de prăjitură cu o combinație de arome care te cuceresc instant.

Dacă vreți să-i surprindeți pe cei dragi cu un desert simplu, ușor, delicios și foarte aspectuos, vă recomand o rețetă simplă de trandafiri din mere cu aluat foietaj.

Dar găsiți pe blog o interesantă colecție de rețete cu mere, de unde vă puteți inspira.

* Iar dacă vă plac rețetele de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook a blogului. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemeni ne găsiți și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”

Porții de prăjitură cu mere și aluat bicolor, pe un platou alb, alături de un buchet de flori

Gătește Prăjitură cu mere și aluat bicolor

Porții de prăjitură cu mere și aluat bicolor, pe un platou alb, alături de un buchet de flori

Ingrediente

  • Pentru aluat bicolor:
  • 2 ouă medii
  • 100 gr zahăr
  • 30 gr zahăr vanilinat
  • 850 gr făină
  • 20 gr cacao
  • 175 gr unt cu 82% grăsime
  • 250 gr iaurt
  • 1 linguriță coajă de portocală răzuită
  • 5 gr praf de copt
  • 1 vârf de linguriță cu bicarbonat de sodiu
  • 1 vârf de linguriță cu sare
  • 1 linguriță esență de rom
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • Pentru umplutura de mere:
  • 1 kg mere răzuite
  • 150 gr zahăr
  • 1 linguriță scorțișoară, pudră
  • 50 gr griș
  • 25 gr unt
  • zahăr pudră cu aromă de vanilie, pentru decor

Mod de preparare

Începem cu pregătirea merelor.

Spălăm bine merele și le dăm pe răzătoare. Le amestecăm cu zahărul și le caramelizăm la foc mic, până se formează sirop.

Stingem focul, adăugăm griș, în funcție de siropul format, untul tocat în cuburi și scorțișoara. Amestecăm până se omogenizează compoziția și o lăsăm la răcit.

Între timp, pregătim aluatul bicolor.

Punem într-un bol untul moale, ouăle, sarea, coaja de portocală și zahărul. Introducem mixerul și procesăm ingredientele până obținem o compoziție omogenă. Adăugăm iaurtul și praful de copt amestecat cu bicarbonatul. Din nou omogenizăm compoziția, apoi adăugăm aproximativ jumătate din cantitatea de făină. Împărțim compoziția în două.

Într-o parte adăugăm esența de rom și făină, până obținem un aluat ușor ferm. Iar în cealaltă parte adăugăm vanilia, cacaua și făină până obținem un aluat ușor ferm și nelipicios. Modelăm aluaturile în forme sferice, le acoperim cu folie de prospețime și le lăsăm la odihnit până se răcește compoziția de mere.

Pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Tapetăm o tavă de 33/42 cm cu hârtie de copt și întindem în ea foaia de aluat cu cacao. O întindem cu sucitorul, mai întâi pe masa de lucru, apoi o transferăm în tavă. Cu o furculiță, înțepăm aluatul din loc în loc, pentru a se coace uniform.

Peste foaia de aluat cu cacao întindem compoziția de mere. Apoi întindem pe masa de lucru foaia de aluat simplu și o transferăm peste compoziția de mere. O înțepăm cu furculița din loc în loc.

Coacem delicioasa prăjitură cu mere și aluat bicolor la 180 de grade pentru 35-40 de minute.

O lăsăm să se tempereze bine, o pudrăm cu zahăr și o porționăm.

Este delicioasă, plăcut aromată, iar compoziția de mere este ușor acrișoară.

Să vă fie de folos!