Gătește Prăjitură cu afine și bezea. Desert simplu de vară
Timp de preparare
45 min
Nivel
mediu
Porții
12
Ingrediente
- Pentru blat în formă de 25 cm, diametrul:
- 2 ouă + 3 gălbenușuri
- 150 gr unt( cu 82 % grăsime)
- 150 gr zahăr
- 150 gr iaurt grecesc
- 300 gr făină
- 7 gr praf de copt
- 2 lingurițe esență de vanilie
- 1 vârf de linguriță cu sare
- 200 gr afine
- 50 gr zahăr pudră, cu aromă de vanilie
- Pentru bezea:
- 3 albușuri
- 100 gr zahăr
- sucul de la 1 lămâie, medie
- 1 praf de sare
Mod de preparare
Pregătim blatul de prăjitură cu bezea. Pornim cuptorul la 180 de grade.
Mixăm untul moale, ținut la temperatura camerei, cu jumătate din cantitatea de zahăr și puțină sare până devine cremos. Adăugăm gălbenușurile, esența și omogenizăm compoziția. Mixăm albușurile cu puțină sare și restul de zahăr până obținem o bezea fermă.
Dizolvăm praful de copt în iaurt și adăugăm amestecul peste compoziția de gălbenușuri. Omogenizăm și încorporăm, treptat, făina. Apoi încorporăm bezeaua de albușuri.
Ungem tava cu puțin unt sau ulei, atât la bază cât și pe laterale și întindem aluatul pentru blat în ea. Îl nivelăm cu o spatulă. Trecem afinele prin zahărul pudră și le presărăm deasupra aluatului. Dăm forma cu blat și afine la cuptor pentru 20-25 de minute, la 180 de grade.
Între timp, pregătim bezeaua.
Mixăm albușurile spumă, mai întâi presărate cu sare, apoi cu zahărul adăugat treptat și alternativ cu zeama de lămâie.
Când blatul este ușor rumenit, întindem peste el bezeaua de albușuri. Mai coacem prăjitura pentru 12-15 minute, sau până când bezeaua capătă o culoare arămie.
Lăsăm minunata prăjitură cu afine și bezea să se răcească bine înainte de a o porționa. O servim cu mare poftă, alături de cei dragi.
COMENTARII