Gătește Prăjitură cu prune și caise, acoperite cu crumble crocant
Ingrediente
- Pentru aluat fraged într-o formă de 15/25 cm:
- 1 ou
- 50 gr zahăr
- 30 ml esență de vanilie
- 30 ml ulei de floarea soarelui
- 100 gr iaurt cremos
- 300-350 gr făină
- 1/2 linguriță praf de copt
- 1 vârf de linguriță cu bicarbonat de sodiu
- 1 linguriță zeamă de lămâie
- 1 vârf de linguriță cu sare
- Pentru stratul de fructe:
- 8 prune
- 8 caise
- Pentru stratul de crumble:
- 50 gr unt rece
- 25 gr zahăr pudră
- 125 gr făină
- 1 vârf de linguriță cu sare
- 2-3 fructe pentru decor
- frunze de mentă
Mod de preparare
Începem cu pregătirea aluatului fraged.
Punem într-un bol oul cu sarea și zahărul și le amestecăm până obținem o compoziție spumoasă. Adăugăm uleiul și esența, apoi iaurtul în care dizolvăm și bicarbonatul. Omogenizăm din nou și începem să încorporăm făina amestecată cu praful de copt. Vom obține un aluat ușor moale, dar nelipicios pe care îl transferăm în forma de copt unsă cu puțin ulei.
Pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Tăiem fructele, spălate în prealabil, în jumătăți și le îndepărtăm sâmburii. Le așezăm în rânduri alternative peste aluatul fraged din forma de copt. Așezăm prunele cu partea decupată în jos, iar caisele cu partea decupată în sus.
Pentru a pregăti crumble, amestecăm făina cu sarea și zahărul, apoi adăugăm untul rece, tăiat în cuburi mici. Frământăm ingredientele cu vârfurile degetelor până obținem un aluat nisipos.
Presărăm aluatul de crumble deasupra fructelor și dăm forma cu prăjitura la cuptor.
Coacem minunata prăjitură cu prune și caise, la 180 de grade, pentru 30-25 de minute. O lăsăm să se tempereze, apoi o putem secționa și savura cu poftă, alături de cei dragi.
Spor și poftă bună!
COMENTARII