Mâncăruri cu carne

Pui cu gutui și ceapă caramelizată

Mâncarea de pui cu gutui și ceapă caramelizată este vedeta toamnei în materie culinară, atunci când gutuile sunt coapte și se recoltează.

Este o mâncare foarte gustoasă, foarte aromată și consistentă. Este perfectă pentru un prânz de toamnă în familie.

Gutuile și dovlecii sunt darurile colorate și aromate ale toamnei. Încercăm să le includem în cât mai multe preparate, să beneficiem de gustul și proprietățile lor.

Cine nu-și mai amintește din copilărie, aroma gutuilor coapte pe plita sobei? Sau aroma dovleacului copt în spuza sobelor din gospodăriile de la țară? Sunt amintiri ce dăinuie de-a lungul timpului, întorcându-ne cu nostalgie la anii copilăriei. Și dacă nu mai putem savura anii copilăriei, pentru că timpul este ireversibil, încercăm să reproducem în bucătărie, gustul și aromele preparatelor de altădată.

Pe lângă gutuile coapte pe plita sobei și dovleacul copt, mâncarea de gutui este unul dintre preparate cu care ne răsfăța mama sau bunica.

Ce ingrediente conține mâncarea de pui cu gutui și ceapă caramelizată

Rețeta de față este ceva mai complexă decât clasica rețetă de gutui cu pui. Rețetele se reinterpretează după propriul gust, dar și în funcție de ingredientele noi de pe piață. Pe lângă carnea de pui trasă la tigaie și gutuile coapte, ceapa caramelizată cu puțin zahăr și oțet balsamic va desăvârși gustul preparatului.  Pudra de scorțișoară și ghimbirul răzuit au dat arome deosebite preparatului.

Ghimbirul este nelipsit din preparate, mai ales în sezonul rece, pentru proprietățile benefice pe care le aduce organismului. Vă recomand de pe blog rețeta de ghimbir cu lămâie și miere, la borcan.

Dacă și voi adorați aroma și gustul ghimbirului în preparate, găsiți pe blog mai multe rețete care îl includ în lista de ingrediente.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de pui cu gutui și ceapă caramelizată.

 

Pui cu gutui și ceapă caramelizată într-o farfurie albă, alături de roșii cherry și pătrunjel verde

Gătește Pui cu gutui și ceapă caramelizată

Timp de preparare

60 min

Nivel

complex

Porții

4

Pui cu gutui și ceapă caramelizată într-o farfurie albă, alături de roșii cherry și pătrunjel verde

Ingrediente

  • 2 pulpe mari de pui
  • 2 linguri de ulei
  • sare, piper și boia de ardei
  • 2 gutui mari, coapte
  • 1/2 linguriță de scorțișoară
  • 1/2 linguriță de ghimbir răzuit
  • 1 cub de unt
  • Pentru sosul de ceapă caramelizată:
  • 2 cepe mari
  • 1 lingură de zahăr
  • 1 lingură de oțet balsamic
  • 20 gr unt + grăsimea de la prepararea puiului
  • sare
  • 200 ml supă de pui, sau apă
  • câteva cuburi de gutuie

 

Mod de preparare

Spălăm bine gutuile și le ștergem pentru a îndepărta tot puful, apoi le feliem grosier și le îndepărtăm cotoarele.  Le punem într-o tavă de cuptor, presărăm puțină scorțișoară și le coacem la 220 de grade, până când se pătrund ușor și își degajă aroma. Stingem focul, le ungem cu puțin unt și le lăsăm acolo până când le vom adăuga în mâncare.

Între timp, porționăm pulpele de pui în bucăți mai mici, le asezonăm cu sare, piper și boia de ardei și le rumenim la tigaie în puțin ulei. Când sunt bine rumenite le transferăm în alt vas și le acoperim cu un capac.

În tigaia cu uleiul rămas de la carne adăugăm un cub de unt și ceapa tocată mărunt. Amestecăm ceapa până când devine translucidă, apoi adăugăm o lingură de zahăr și câteva cuburi mici de gutuie.  Din nou amestecăm până când zahărul se topește și ceapa se caramelizează, apoi adăugăm oțetul balsamic.  Lăsăm ceapa și cuburile de gutuie să mai fiarbă puțin și adăugăm supa de pui, fierbinte.

Punem carnea de pui în acest sos, adăugăm și feliile de gutui de la cuptor, ghimbirul răzuit și acoperim vasul cu un capac. Lăsăm mâncarea de pui cu gutui și ceapă caramelizată să fiarbă la foc mic pentru aproximativ 15 minute, atât cât să se întrepătrundă toate gusturile.

La final, presărăm pătrunjel verde.

Spor și poftă bună!