Gătește Pui cu gutui și ceapă caramelizată
Timp de preparare
60 min
Nivel
complex
Porții
4
Ingrediente
- 2 pulpe mari de pui
- 2 linguri de ulei
- sare, piper și boia de ardei
- 2 gutui mari, coapte
- 1/2 linguriță de scorțișoară
- 1/2 linguriță de ghimbir răzuit
- 1 cub de unt
- Pentru sosul de ceapă caramelizată:
- 2 cepe mari
- 1 lingură de zahăr
- 1 lingură de oțet balsamic
- 20 gr unt + grăsimea de la prepararea puiului
- sare
- 200 ml supă de pui, sau apă
- câteva cuburi de gutuie
Mod de preparare
Spălăm bine gutuile și le ștergem pentru a îndepărta tot puful, apoi le feliem grosier și le îndepărtăm cotoarele. Le punem într-o tavă de cuptor, presărăm puțină scorțișoară și le coacem la 220 de grade, până când se pătrund ușor și își degajă aroma. Stingem focul, le ungem cu puțin unt și le lăsăm acolo până când le vom adăuga în mâncare.
Între timp, porționăm pulpele de pui în bucăți mai mici, le asezonăm cu sare, piper și boia de ardei și le rumenim la tigaie în puțin ulei. Când sunt bine rumenite le transferăm în alt vas și le acoperim cu un capac.
În tigaia cu uleiul rămas de la carne adăugăm un cub de unt și ceapa tocată mărunt. Amestecăm ceapa până când devine translucidă, apoi adăugăm o lingură de zahăr și câteva cuburi mici de gutuie. Din nou amestecăm până când zahărul se topește și ceapa se caramelizează, apoi adăugăm oțetul balsamic. Lăsăm ceapa și cuburile de gutuie să mai fiarbă puțin și adăugăm supa de pui, fierbinte.
Punem carnea de pui în acest sos, adăugăm și feliile de gutui de la cuptor, ghimbirul răzuit și acoperim vasul cu un capac. Lăsăm mâncarea de pui cu gutui și ceapă caramelizată să fiarbă la foc mic pentru aproximativ 15 minute, atât cât să se întrepătrundă toate gusturile.
La final, presărăm pătrunjel verde.
Spor și poftă bună!
COMENTARII