Gătește Cozonac Babka însiropat, cu nucă și ciocolată
Timp de preparare
45 min
Nivel
complex
Porții
12
Ingrediente
- Pentru maia:
- 15 gr drojdie proaspătă
- 15 gr făină
- 30 gr lapte cald
- Pentru aluat de cozonac:
- 300 gr făină + 15 gr
- 150 gr unt gras
- 50 gr ouă întregi( 1 ou mediu)
- 40 gr gălbenușuri( 2 gălbenușuri)
- 50 gr zahăr +10 gr
- 3 gr sare
- coaja răzuită de la o portocală mare
- coaja răzuită de la o lămâie
- 30 gr vinars/coniac
- 5 gr extract de vanilie
- 30 gr lapte rece + 30 gr lapte cald
- Pentru umplutură:
- 200 gr miez de nucă
- 100 gr zahăr pudră
- 20 gr cacao neagră
- 50 gr ciocolată amăruie
- 100 gr ouă( 2 ouă medii)
- 30 gr vinars/coniac
- 1 gr sare
- Pentru sirop:
- 300 gr zahăr
- 150 gr apă
- 75 gr vinars/coniac
- 1 baton de vanilie
Mod de preparare
Se începe cu pregătirea drojdiei
Se fărâmițează drojdia într-un bol și se amestecă bine cu 10 gr de zahăr până la lichefiere, apoi se diluează cu 30 gr de lapte cald. Se lasă maiaua astfel formată la dospit pentru aproximativ 15 minute.
Se scoate untul de la frigider și se taie în 5-6 cuburi. Se lasă la temperatura camerei pentru a se înmuia.
În bolul mixerului se pune oul, gălbenușurile, zahărul, sarea și aromele. Se pornește mixerul și procesează ingredientele până se când rezultă o compoziție spumoasă și aproape își triplează volumul. Se adaugă maiaua și din nou se omogenizează. Urmează făina și laptele rece.
Aluatul se frământă cu ajutorul mixerului până când aluatul se va desprinde singur de pe pereții vasului. Apoi, se încorporează în aluat câte un cub de unt moale. Se acoperă bolul cu aluat cu o folie de prospețime și se pune în frigider pentru 2 ore, timp în care aluatul își va dubla volumul.
Între timp se pregătește umplutura de nuci cu cacao și siropul. Se macină nuca fin și se amestecă cu pudra de cacao, zahărul pudră, ciocolata răzuită, ouăle, sarea și coniacul. Se lasă deoparte.
Pentru sirop, se fierbe apa cu zahărul și batonul de vanilie, până când se topește bine zahărul. Se stinge focul și se toarnă coniacul, fără a amesteca în sirop. Se acoperă vasul și se lasă siropul la răcit.
Cum se formează cozonacul Babka
După cele două ore, se scoate aluatul din frigider și se împărțim în două părți egale. Se modelează în două bile care se acoperă cu folie și se mai dau la frigider pentru 3 ore.
După acest interval de timp, se scot bilele de aluat de la frigider și se întind în câte o foaie dreptunghiulară de 30×40 cm. Peste foi se întinde umplutura lăsând loc de aproximativ 4 cm la laturile scurte. Foile de aluat se rulează strâns și cu un cuțit ascuțit, se secționează pe jumătate, pe lungime.
Se așază una peste alta în formă de cruce, cu tăietura în sus și se împletesc.
Cozonacul astfel împletit se pune într-o tavă de 20x10x10 unsă cu unt topit si tapetată cu hârtie de copt. Se acoperă cu folie de prospețime și se lasă la dospit în frigider pentru 8 ore, sau peste noapte.
A doua zi, se pornește cuptorul la 160 de grade Celsius cu funcția de aburi pornită doar pentru primele 15 minute și se coace cozonacul pentru 45-50 minute, sau până sunt bine rumeniți. Dacă nu avem această funcție la cuptor se introduce sub cozonac o oală cu apă fierbinte.
După ce s-a copt se scoate cozonacul pentru 5 minute din forma de copt pentru a se mai tempera.
Apoi se însiropează, se așază din nou în tavă și se dă la frigider până a doua zi. A doua zi cozonacul va fi foarte hidratat, foarte pufos și foarte aromat.
Chiar dacă necesită timp și răbdare prepararea acestor cozonaci însiropați, merită din plin efortul, pentru că vor fi cei mai buni cozonaci pe care i-ați mâncat.
Spor la preparat rețeta de cozonac Babka însiropat și poftă bună la savurat!
COMENTARII