Gătește Dovlecei murați pentru iarnă cu mărar și usturoi
Timp de preparare
20
Nivel
ușor
Porții
10
Ingrediente
- 2 kg de dovlecei cruzi
- 2 cepe
- 5-6 căței de usturoi
- 3 foi de dafin
- 3-4 lujeri de mărar cu flori
- 1/2 rădăcină de hrean
- 1 lingură cu boabe de piper negru
- Pentru saramură:
- 1 l apă
- 450 ml oțet de vin de 9 grade
- 1 lingură cu vârf de sare neiodată, pentru murături
- 2 linguri de zahăr
Mod de preparare
Începem cu spălarea și sterilizarea borcanelor și capacelor. Apoi spălăm bine dovleceii și îi tăiem în rondele de 5-6 mm grosime.
Curățăm ceapa, usturoiul și hreanul. Ceapa o tocăm în fâșii sau în rondele, iar cățeii de usturoi în rondele. Hreanul îl tăiem în bastonașe sau tot în rondele. Împărțim toate aceste ingrediente în funcție de câte borcane folosim. Le punem în interiorul borcanelor, la baza acestora împreună cu lujeri de mărar rupți și flori de mărar. Apoi îndesăm în borcane rondelele de dovlecei.
Punem apa într-o oală și adăugăm sarea, zaharul și boabele de piper. Așezăm oala pe foc. Când apa începe sa fiarbă, stingem focul. Apoi adăugăm oțetul și amestecăm bine. Așezăm borcanele umplute într-o tavă metalică. Turnăm lichidul fierbinte în borcane apoi le închidem ermetic cu capacele din dotare. Acoperim borcanele cu o pătură și le lăsăm să se răcească lent, pentru a asigura o conservare perfectă dovleceilor.
Sunt foarte gustoși, mărarul îi aromatizează perfect, iar hreanul adăugat ajută la menținerea fermă a rondelelor de dovlecei.
Spor și poftă bună!
COMENTARII