Gătește Cremșnit cu blat de nucă la interior
Timp de preparare
60 min
Nivel
complex
Porții
24-30
Ingrediente
- 800 gr de aluat foietaj
- Pentru blatul de nucă:
- 6 albușuri de ouă medii
- 150 gr de zahăr
- 150 gr de nucă măcinată fin
- 50 gr de pesmet
- 1 linguriță cu zeamă de lămâie
- 1 vârf de cuțit cu sare
- Pentru cremă:
- 6 gălbenușuri
- 150 gr de zahăr
- 200 gr de făină
- 1 l de lapte
- coajă răzuită fin de la o lămâie
- 2 lingurițe cu esență de vanilie
- 250 gr unt gras
- 1 vârf de cuțit cu sare
Mod de preparare
Împărțim aluatul în două părți și coacem două foi pe dosul unei tăvi de 25/35 cm. Foile se coc pentru 4-5 minute fiecare, în cuptorul încălzit la 180 de grade Celsius.
Preparăm blatul de albușuri cu nucă
Batem albușurile spumă, presărate cu puțină sare. Apoi adăugăm zahărul, treptat și sucul de lămâie proaspăt stors, în timp ce mixăm intens. Vom obține o bezea fermă.
Amestecăm nuca măcinată fin cu pesmetul și încorporăm acest amestec în bezeaua de albușuri, folosind o spatulă.
Întindem aluatul obținut în tava tapetată cu hârtie de copt și punem tava în cuptorul încălzit la 180 de grade Celsius. Coacem blatul de albușuri cu nucă pentru 25-30 de minute.
Între timp preparăm crema
Amestecăm gălbenușurile cu un praf de sare și zahărul până când devin spumoase. Adăugăm pe rând făina, coajă de lămâie și puțin lapte rece și omogenizăm compoziția.
Restul de lapte îl vom adăuga fierbinte peste compoziție, amestecând intens pentru omogenizare. Punem cratița la foc mediu și fierbem crema amestecând continuu până când se îngroașă ca o budincă. După stingerea focului adăugăm și esența.
Dăm crema la rece, acoperind-o cu o folie, pentru a nu se forma crustă la suprafață.
După răcire, adăugăm în cremă untul moale.
Când avem foile coapte, la fel și blatul de albușuri cu nucă și crema răcită, montăm deliciosul cremșnit cu blat de nucă la interior.
Așezăm o foaie de aluat în tavă și întindem peste ea jumătate din cremă. Apoi așezăm blatul de albușuri cu nucă și întindem peste el a doua parte de cremă. Peste aceasta așezăm a doua foaie de aluat.
Acoperim prăjitura cu hârtie de copt sau folie de prospețime și așezăm o greutate peste ea( un tocător de lemn, sau un almanah). Dăm cremșnitul la rece pentru 5-6 ore, sau de pe o zi pe alta.
Apoi îl vom putea porționa frumos și savura cu poftă, alături de cei dragi.
COMENTARII