Aluaturi sărate

Ruladă împletită cu șuncă și spanac

Pentru una dintre gustările zilei, dar mai ales pentru gustarea din pauza de masă de la serviciu, avem o rețetă de ruladă împletită cu șuncă și spanac.

Combinația ingredientelor din umplutura ruladei este foarte gustoasă, dar și consistentă. 2-3 felii de ruladă servite în pauza de masă de la muncă îți asigură sățietate pe o perioadă destul de lungă.

Aluatul este unul dospit preparat din ingrediente simple, ca și aluatul de pâine.

Și tot din aceeași categorie de rețete de aluaturi sărate, mai găsiți pe blog o rețetă de brioșă tricolora umplută. Este o brioșă, frumos colorată dar și deosebit de gustoasă, fiind umplută. Culorile sunt obținute natural pe bază de spanac, bulion de roșii și boia de ardei dulce.

Și tot din categoria aperitivelor, mai puteți încerca și rețeta de chec aperitiv cu șuncă și cașcaval. Rețeta este simplă și delicioasă și poate fi preparată și atunci când ai în frigider multe alimente al căror termen de valabilitate se apropie de expirare.

Cum se prepară rețeta de ruladă împletită cu șuncă și spanac

Pentru rețeta de azi nu avem de pregătit decât aluatul și spanacul.  Cât timp aluatul stă la dospit, ne ocupăm de pregătirea spanacului.  Nu necesită decât un timp scurt de preparare la tigaie cu ceapă și usturoi.

Pentru un aspect mai plăcut, dar și un efect crocant, ungem aluatul cu ou și presărăm semințe de susan.

Mai găsiți pe blog și alte rețete de aperitive pe bază de aluaturi umplute, de unde vă puteți inspira.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Rețete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de ruladă împletită cu șuncă și spanac.

Ruladă împletită cu șuncă și spanac, porționată pe un platou și o porție pe farfurie

Gătește Ruladă împletită cu șuncă și spanac

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

16

Ruladă împletită cu șuncă și spanac, porționată pe un platou și o porție pe farfurie

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 450 gr de făină
  • 15 gr de drojdie proaspătă
  • 200 ml de apă
  • 30 ml de ulei
  • 1 linguriță de zahăr
  • 1 vârf de linguriță de sare
  • 1 ou
  • semințe de susan
  • Pentru umplut:
  • 250 gr de frunze de spanac
  • 2 căței de usturoi
  • 1 lingură de ulei
  • 200 gr de mozzarella răzuită
  • 250 gr de șuncă presată

Mod de preparare

Începem cu prepararea aluatului.

Cernem făina într-un bol și facem puțin loc adânc la mijlocul ei. Punem acolo drojdia amestecată cu zahărul și puțină apă caldă. Lăsăm drojdia la activat 7-8 minute.

Apoi, turnăm apa caldă peste maiaua activată, amestecând intens, în timp ce încorporăm și făina de pe margini. Adăugăm, treptat și uleiul, presărăm și sarea și frământăm un aluat ușor moale și omogen. Acoperim aluatul cu un ștergar de bucătărie și îl lăsăm 30 de minute la loc cald.

Între timp, punem ulei într-o tigaie și adăugăm ceapa și usturoiul, tocate mărunt. Amestecăm pentru a se căli uniform, apoi adăugăm frunzele de spanac tocate mărunt. Lăsăm spanacul în tigaie doar până când se pătrunde ușor și se aromatizează de la ceapă și usturoi. Apoi îl lăsăm la răcit.

După dospirea aluatului îl împărțim în trei părți egale. Întindem fiecare parte de aluat în câte o foaie mai lungă și subțire. Întindem pe fiecare foaie de aluat felii subțiri de șuncă. Peste acestea presărăm mozzarella răzuită, apoi punem spanacul și rulăm foile de aluat. Lipim bine marginile să nu se desfacă și împletim rulourile. Așezăm rulada astfel împletită în tavă, pe hârtie de copt. O mai lăsăm 10-15 minute, timp în care pornim cuptorul la 180 de grade Celsius. Apoi o ungem cu ou bătut, presărăm semințe de susan și o coacem pentru 35-40 de minute la 180 de grade Celsius.

O porționăm după răcire și o servim cu poftă, alături de cei dragi.